2020. április 4.,
szombat, Izidor napja

Milliónyi muszlim fiatal indulhat el hamarosan Algériából Európába

Hír TV

2019. március 3., vasárnap 12:14, frissítve: vasárnap 12:18

Az új típusú invázióról és Abdelaziz Bouteflika esetleges újraválasztásáról írt Éric Zemmour a Le Figaro hétvégi számában. A legnagyobb francia esszéista, Orbán Viktor és a magyar modell tisztelője úgy látja, hogy az algériai elnök ma egy olyan üzleti és katonai alapú kamarilla politika megtestesítője, amely a zsaroláson alapul és a hatalom mindenáron való megtartása a célja. Akár a „Bouteflika vagy a háború” szlogent is társítani lehetne hozzá, Charles de Gaulle „vagy én, vagy a káosz” híres mondása után szabadon.

Az észak-afrikai arab tradíciók alapján az 5-ös számnak különös jelentősége van: túlmenően azon, hogy az iszlám 5 pillérét szimbolizálja, egyben a harmóniát és a boldogságot is jelenti. Algériában úgy tűnik, megtörőben van az 5-ös számnak a varázsa, és immáron a boldogtalanság jelképévé vált.

Az olaj- és gázbevételeire épülő országnak rossz a közérzete, amit az elképesztő és kezelhetetlen demográfiai robbanással, a járványszerű korrupcióval és a készpénzforgalomra épülő gazdasággal jellemezhetünk.

Az 5-ös szám most inkább tragédiát jelent Algériának, és ezt Bouteflika elnök várhatóan 5. elnöki ciklusa szimbolizál. Bouteflika, Zemmour szavaival élve igazi múmiaként kóvályog Algéria és Grenoble között, ahol a háziorvosa van, miközben Algéria fővárosban, Algírban tüntetés tüntetést ér hónapok óta.

A teljes írás az Origón olvasható.