2020. május 31.,
vasárnap, Angéla, Petronella napja

Migránsoknak hamisítottak vízumokat

Hír TV

2019. április 13., szombat 09:54

Több mint 120 hamis vízumot állított ki a svéd bevándorlási hivatal egyik munkatársa a migránsoknak, hogy az országban maradhassanak. Stockholm nem, Koppenhága azonban szigorított menekültpolitikáján, és meghosszabbította a korábban bevezetett határellenőrzést a dán-német határon.

Svédország is azon uniós tagállamok között van, amely a 2015-ös migrációs válság kezdete óta tömegével fogadja be a menekülteket. A skandináv jóléti állam sok ezer, más források szerint több tízezer bevándorlónak nyújtott menedéket.

A stockholmi kormány ráadásul bizonyos esetekben alanyi jogon a pénzügyi támogatás mellett ingatlant és személygépkocsit is biztosított a migránsoknak.

Bár az országban drasztikusan megugrott a bevándorlók által elkövetett bűncselekmények, köztük gyilkosságok száma, a kormány érdemi szigorítást nem vezetett be.

Több kutatás is bebizonyította, hogy az engedékeny politika kedvez a korrupciónak.

Svéd médiaforrások arról számoltak be, hogy a bevándorlási hivatal egyik munkatársa több mint 120 hamis vízumot állított ki a migránsok részére, hogy az országban maradhassanak.

Az alkalmazott pénzért cserébe hamisított dokumentumokat, ezt azonban hivatalosan még nem erősítették meg a hatóságok.

Az ügyészség közlése szerint a gyanúsított legalább egy embercsempész-hálózattal működött együtt, és több tettestársa is van. A nyomozás érdekében azonban további információkat nem közölt a szerv.

Stockholm a történtek ellenére sem változtat menekültpolitikáján, és nem követi Koppenhága példáját.

Dánia pénteken döntött úgy, hogy novemberig meghosszabbítja az az ideiglenesen visszaállított határellenőrzést Németországgal közös határán.

A skandináv állam menekültügyi és integrációs minisztere szerint biztonsági okok és az országba érkező menedékkérők ellenőrzése miatt szükséges az intézkedések időbeni kitolása.

Koppenhága 2016 elején döntött a határellenőrzés visszaállítása mellett.

Hír Tv