2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Sajtóklub 08:05

Külföld

Migránsok tüntettek Leszboszon

Mintegy kétezer migráns indult útnak hétfőn a görögországi Leszboszon található, túlzsúfolt móriai táborból a sziget központja, Mitilíni felé.

  • Migránsok tüntettek Leszboszon

Útközben a "Szabadság, szabadság!" jelszót skandálták. Azt követelik a görög hatóságoktól, hogy azonnal szállítsák őket a görög szárazföldre, majd osszák szét őket az európai uniós tagállamok között.

A rendőrség többször felszólította a vonulókat, hogy forduljanak vissza a táborba, majd könnygázt vetett be - számolt be róla az ERT görög állami rádióadó.

A migránsok közül sokan attól tartanak, hogy Athén visszaküldi őket Törökországba vagy a hazájukba.

A konzervatív görög kormány az elmúlt időszakban felgyorsította a menedékjogi kérelmek elbírálását, és bejelentette, hogy 1200 új határrendőrt küld a görög-török határon található Marica (Évrosz) folyóhoz, valamint az égei-tengeri görög szigetekre. A kabinet azt tervezi, hogy 2020 nyaráig bezárja a görög szigeteken található regisztrációs létesítményeket, és zárt kitoloncolási központokat hoz létre helyettük.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) adatai szerint jelentősen nőtt a Törökországból Görögország felé igyekvő migránsok száma. Míg 2018-ban alig több mint 50 ezren érkeztek illegális úton Görögországba, 2019-ben számuk már 74 600 volt. A főbiztosság adatai szerint az év eleje óta naponta átlagosan százan kelnek át Törökországból a görög szigetekre, ahol több mint 41 ezer migráns él. Leszbosz, Híosz, Számosz, Lérosz és Kósz táborai túlzsúfoltak, és a helyi lakosság tüntetésekkel adott hangot elégedetlenségének. Az összesen 2840 férőhelyes móriai táborban és környékén például több mint 19 ezer embert szállásoltak el, köztük sok kiskorút.

Eközben a ciprusi hatóságok 80 migránsra bukkantak a sziget keleti partjainak közelében. Hajójukat egy rendőrségi csónak kísérte be Larnaca kikötőjébe - értesült az RIK ciprusi állami rádióadó. A hatóságok úgy vélik, hogy Szíriából vagy Libanonból indulhattak útnak.

Rendőrségi adatok szerint a múlt évben körülbelül tízezer migránst tartóztattak fel a sziget közelében. 2016-ban még 2936 volt számuk, 2017-ben 4582, 2018-ban pedig már 7761. Nikosz Anasztasziadisz ciprusi elnök az Európai Unió segítségét kérte az ügyben.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Üti-veri egymást a DK és a Kutyapárt a Hegyvidéken

Üti-veri egymást a DK és a Kutyapárt a Hegyvidéken

Annak ellenére, hogy a Kutyapárt megnyerte az előválasztást a Hegyvidéken, Gyurcsányék ráindítják a jelöltjüket. A Kutyapárt szerint a DK, a DK szerint a pedig Kutyapárt az akadálya annak, hogy legyőzzék a Fideszt a XII. kerületben.
Verstappen nyerte a sprintfutamot

Verstappen nyerte a sprintfutamot

A negyedik helyről rajtoló Max Verstappen, a Red Bull címvédő és háromszoros világbajnok versenyzője nyerte a Forma-1-es Kínai Nagydíj szombati sprintfutamát.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!