2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Migránsok másztak fel az amerikai-mexikói határon lévő kerítésre

Elérte a migránskaraván előőrse az Egyesült Államokat és többen is felmásztak a mexikói-amerikai határon lévő kerítésre. A tijuana-i szakaszon már hetekkel ezelőtt megerősítették a védelmet, az ott szolgáló amerikai határőröknek nem kellett közbeavatkozniuk. Közép-Amerika több országából több ezer menekült indult el az Egyesült Államokba, közülük körülbelül négyszázan lehetnek az amerikai határnál, hogy menedéket kérjenek.

  • Migránsok másztak fel az amerikai-mexikói határon lévő kerítésre

Pókembert megszégyenítő tempóban másztak fel a menekültek az amerikai-mexikói határon lévő kerítésre a mexikói Tijuanában. A főként Hondurasból származó emberek egy hónappal ezelőtt indultak útnak, abban a reményben, hogy menedéket kapjanak és megélhetést biztosító munkát szerezzenek. Az első mintegy 400 fős csoport most érte el a határt.

„Azt szeretnénk, hogy nyissák meg a határt, hogy dolgozni tudjunk” – mondta egy autóbusszal érkező férfi.

Az amerikai elnök a múlt heti félidős választási kampányban végig világossá tette, nem engedik az embereket illegálisan belépni az országba. Múlt pénteken pedig felfüggesztette azt a korábbi rendelkezést, amely menekültstátust adott az illegális bevándorlóknak.

„Szerintem ez nem fair, mert az az igazság, hogy nem azért vagyunk itt, mert ezt akartuk, hanem mert arra kényszerítettek bennünket, hogy hagyjuk el a hazánkat, mert ott nem tudunk megélni” – mondta egy menekült férfi.

A tengerbe nyúló kerítés túloldalán, a kaliforniai San Isidroban a hadsereggel megerősített határon drótkerítést húznak fel. Erre az időszakra lezárják a határt a Mexikó felől érkező autók előtt.

„Aggódom. Nem hiszem, hogy ez kell. Szerintem ez csak egy show. Meg kell oldanunk, de nem úgy, hogy azt mondják, nem rohangálhatunk át a határon, hanem korrekt módon” – mondta egy San Ysidro-i lakos.

A Mexikó északkeleti határának túloldalán is drótkerítést fektetnek az amerikai katonák, miután a több ezer fős migránskaraván több részre szakadt. Több ezren, a menekültek többsége még csak a Mexikó középső részén fekvő, Guadalajarába jutott el. 2 ezer kilométerre vannak az Egyesült Államoktól.

„Csak jobb jövőt szeretnék a gyerekeimnek. Hogy boldogulhassanak, tanulhassanak. Nem tudom, mit akarnak majd, ha felnőnek, de szebb jövőt szeretnék nekik, hogy dolgozzanak, hogy vigyék valamire az életben, és ne váljanak bűnözővé, mint a hondurasi rezsim alatt” – mondja egy hondurasi menekült.

A többsége az embereknek Hondurasból vágott neki az útnak. A latin-amerikai ország a térség egyik legszegényebbje, emellett a drogbandák miatt élhetetlenné vált. Munkahelyteremtésre, a kivándorlás fő okainak megszüntetésére külföldi segítségre is szüksége lenne Hondurasnak, Guatemalának és El Salvadornak. Csakhogy Donald Trump kormánya 40 százalékkal csökkentette a 3 országnak szánt, több száz milliós támogatást.

(Kezdőkép: twitter.com/NelCepeda)

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!