2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Külföld

Egyre közelebb az Egyesült Államokhoz a migránskaraván

Csaknem ötezer migráns hagyta el Mexikóvárost, hogy folytassa útját az Egyesült Államok felé a hétvégén. Többségük már a fővárostól 300 kilométerre lévő Irapuatóba érkezett. Közben egy másik csoport a déli Veracruz államból közeledik a főváros felé.

  • Egyre közelebb az Egyesült Államokhoz a migránskaraván

A migránskaraván egy része elhagyta Mexikóvárost és észak felé vette útját. Az úton helyiek segítik őket.

„Jó érzés, boldog vagyok, hogy segíthetek. Csodálatos érzés nekem is és a kollégámnak is” – mondta egy teherautó sofőr.

Irapuatóban, Mexikóvárostól több mint 300 kilométerre északra, a karaván egy másik csoportja pihent meg.

„Az én vágyam az, hogy az Egyesült Államokba jussak. Erre vágyom és remélem, hogy ez sikerül is. Azoknak, akikkel együtt elhatároztuk, hogy elindulunk Isten segítsen, hogy bejuthassunk, hogy ott segítséget és élelmet kapjunk a családunknak” – mondta egy hondurasi menekült.

Az Irapuatóból elinduló csoport következő állomása Mexikó második legnagyobb városa Guadalajara, ami egy 260 kilométeres táv. A migránsok hátizsákokat, takarókat és élelmet vittek magukkal. Sok a gyerek. Az út szélén teherautók platójára kéredzkednek fel.

„Engem egyszer már deportáltak az Egyesült Államokból. 5 évig nem mehetek vissza, de én megteszem. Én nem az amerikai álmot akarom, engem az átkozott országom, az átkozott bandák kényszerítenek erre, semmit sem ér az egész. Nem hagyják, hogy az emberek békében éljenek. Dolgozol, ők meg zsarolnak, rabolnak és ez nem éri meg” – mondta egy másik hondurasi migráns.

A migránskaravánban utazók többsége az Egyesült Államokban szeretne menedékjogot kérni, ehhez azonban legálisan kellene átlépniük a határt.

„A mi vágyunk az volt, hogy elhagyjuk Hondurast és sose térjünk vissza. Még itt Mexikóban is jobb. Mert Hondurasban elvették a jogainkat. Folyamatosan elveszik a szegények jogait. A szegények, akik a nemzet többségét teszik ki nem hallathatják a hangjukat. És mi megmutatjuk ezt a világnak, hogy változásnak kell jönnie. Honduras csodálatos ország, jó klímával és jó földdel, de nekünk nincs földünk” – mondta José Estrada.

Egy újabb migránscsoport mindeközben a déli Veracruz államból a főváros felé tart. Több különálló csoport is bevárta egymást, hogy együtt haladjanak a partvidéken. A migránsok szervezetten, rendezetten haladnak az autópályák mentén, de néhányan teherautó platókra kéredzkednek fel, hogy így jussanak előrébb.

„Segítséget keresünk, hogy felférjünk a platókra vagy ilyesmi, megpróbáljuk elhagyni Veracruz államot. Néha vannak olyan hírek, hogy emberek tűnnek el ilyen és olyan dolog miatt. Puebla-ba szeretnénk megérkezni és onnan tovább menni, bárhol is vagyunk, észak felé haladunk ahogy csak lehet” – mondta Irineo Mujica, a migránskaraván koordinátora.

Donald Trump amerikai elnök többször is kijelentette, hogy a karaván tagjai nem léphetnek be az Egyesült Államok területére, a menetet pedig inváziónak nevezte. Az elnök azt is bejelentette, hogy Washington több mint ötezer katonát küld az ország déli határára a már odavezényelt mintegy kétezer nemzeti gárdista mellé.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Hídpénzbotrány: Kiderült, hol landolhatott a Lánchíd-felújításból „kiszedett” másfélmilliárd forint

Hídpénzbotrány: Kiderült, hol landolhatott a Lánchíd-felújításból „kiszedett” másfélmilliárd forint

A Lánchíd-felújítást végző cég tulajdonosi köréhez juthatott vissza az a másfélmilliárd forint, amit a hídrenoválásra szánt pénzekből utaltak el a számlagyáras Vig Mór cégének – ezt lehet kikövetkeztetni azokból az információkból, amelyeket egy, a beruházásra és az azt körüllengő korrupciógyanús folyamatokra rálátó bennfentes osztott meg Budai Gyulával.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!