2024. 02. 28. Szerda Ákos, Bátor napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 20:50

Külföld

Mianmari puccs - Ismét tüntettek több városban

Ismét tüntettek Mianmar több városában hétfőn a katonai hatalomátvétel ellen, a fővárosban, Najpjidóban a rendőrség vízágyúkkal oszlatta a tiltakozókat, helyszíni beszámolók szerint ketten megsebesültek.

  • Mianmari puccs - Ismét tüntettek több városban

Az MRTV állami tévécsatorna közölte, hogy a törvényekkel összhangban lépéseket kell tenni az ország stabilitását, a jogállamiságot és a közbiztonságot veszélyeztető fenyegetések ellen. Ez volt az első alkalom, hogy a hatóságok figyelmeztették a tüntetőket.

Az AFP francia hírügynökség beszámolója szerint két tüntetőt az erős vízsugár sebesített meg. A Reuters hírügynökség szerint a rendőrség később a tüntetők kérésére befejezte a vízágyúzást.

Eközben a korábbi fővárosban, Rangunban buddhista szerzetesek egy csoportja is csatlakozott a jórészt diákokból és munkásokból álló, több száz demonstrálóhoz. "Engedjétek szabadon a vezetőinket, tartsátok tiszteletben a szavazatainkat" - olvasható a többi közt a tüntetők tábláin.

A demonstrálókhoz kórházi dolgozók is csatlakoztak.

A délkelet-ázsiai országban a hadsereg a múlt héten, a parlament ülése előtt néhány órával vette át a hatalmat, és őrizetbe vette a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjít, Mianmar de facto vezetőjét, valamint több más magas rangú politikust. A lépést azzal indokolták, hogy a kormány nem reagált a katonaságnak a feltételezett választási csalásokkal kapcsolatos panaszaira.

Tüntetésekről adtak hírt a múlt hét végén is, vasárnap Rangunban több tízezer ember vonult utcára, és az utcára vonultak egyebek közt Kacsin államban is. Hétfőn aktivisták sztrájkra szólították fel a kormányzati dolgozókat.

Jóllehet az eddigi megmozdulások békésen zajlottak, a Reuters hírügynökség szemtanúkra hivatkozva azt közölte, hogy vasárnap katonai teherautók hosszú sorát látták Rangunban, hozzátéve, hogy sokan ezt rossz jelnek vélik. Az egyik tüntető a dpa német hírügynökség munkatársainak azt mondta, számítanak rá, hogy "a dolgok rosszabbra fordulnak", de nem hagynak fel a tüntetéssel.

A hadsereg a megmozdulásokat nem kommentálta, ám a junta szombaton lekapcsolta az internetet az egész országban.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!