2019. november 20.,
szerda, Jolán napja

Mexikói: előrelépés történt a Washingtonnal folytatott tárgyalásokon

MTI

2019. június 6., csütörtök 21:12

Mexikói tisztségviselőknek sikerült némi előrehaladást elérniük az amerikai féllel a közös határ mentén kialakult migrációs válság kezelésében - mondta csütörtökön Marcelo Ebrard mexikói külügyminiszter a Washingtonban tartott megbeszéléseket követően.

"Ma délután folytatjuk a tárgyalásokat. Még nem végeztünk. Azt hiszem, hogy sikerült előrehaladást elérnünk" - mondta.

Mexikói és amerikai tisztségviselők szerdán is megbeszéléseket folytattak a Fehér Házban. Donald Trump amerikai elnök ezzel kapcsolatos Twitter-bejegyzésében úgy fogalmazott: bár történt előrelépés, az még "közel sem elegendő".

Alelnöke, Mike Pence azt írta - szintén a Twitteren -, hogy világossá tette a mexikói küldöttség számára, országának többet kell tennie a déli határon kialakult, sürgős megoldást igénylő válság kezelése érdekében.

Mexikó és az Egyesült Államok egyelőre nem tudott megállapodni Washingtonnak arról a követeléséről, hogy Mexikó jelentős mértékben szorítsa vissza az amerikai határra érkező illegális bevándorlók számát, ha azt akarja, hogy Donald Trump elálljon attól a tervétől, hogy napokon belül ötszázalékos vámot vet ki minden mexikói árura.

Közben Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök bejelentette, hogy szombaton megmozdulást tartanak Tijuana határvárosban a "nemzeti egységért", hogy "megvédjék Mexikó méltóságát", egyúttal a "barátság megőrzéséért" az Egyesült Államokkal.

Trump a múlt héten jelentette be, hogy az Egyesült Államok június 10-étől az amerikai piacra irányuló teljes mexikói exportra 5 százalék büntetővámot vet ki, hacsak Mexikó nem tesz azonnali intézkedéseket az egyre nagyobb számban érkező közép-amerikai illegális bevándorlók feltartóztatásáért. Fenyegetése értelmében a vámtarifa havonta újabb 5 százalékponttal emelkedne, és így októberre elérné akár a 25 százalékot.

MTI