2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Mexikói elnök: A közép-amerikai migránskaravánokat politikai erők ösztönzik

A héten Mexikóba érkezett közép-amerikai migránskaraván nem spontán módon szerveződött - jelentette ki Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök pénteki sajtótájékoztatóján, egyben jelezte, hogy politikai célokat követő hondurasi aktivisták húzódhatnak meg a háttérben.

  • Mexikói elnök: A közép-amerikai migránskaravánokat politikai erők ösztönzik

Obradort egyre több bírálat éri hazájában, amiért teljesíti Donald Trump amerikai elnök követelését azzal, hogy biztonsági erőkből álló "falat" létesített a guatemalai határon a közép-amerikai migránsok feltartóztatására.

Az elnököt két egymást követő napon kérdezték arról a reggeli sajtótájékoztatóján, hogy a nemzeti gárda és a bevándorlási hatóság miként bánik a migránsokkal. Obrador védelmébe vette a biztonsági erők eljárását.

Több száz közép-amerikai kivándorló kísérelt meg helyi idő szerint hétfő este bejutni Mexikó területére, az országot Guatemalától elválasztó határfolyón keresztülgázolva, de a mexikói nemzetőrség megakadályozta, hogy az Egyesült Államokba igyekvő tömeg betóduljon az országba. Legalább 800 migránst őrizetbe vettek. A történtekről készült felvételeken látni lehetett, hogy a nemzeti gárda erői a korábbiaknál keményebben léptek fel a menedékkérőkkel szemben, többek között könnygázt is bevetettek ellenük. Egész családokat fogtak közre és tereltek buszokba, hogy őrzött létesítményekbe szállítsák őket kitoloncolásuk előtt.

"Eladtuk a lelkünket, és fallá változtunk" - írta Carlos Heredia mexikói közgazdász és akadémikus a Trump által ígért határfalra utalva az El Financiero című mexikói pénzügyi lap véleményrovatában.

"Ez egy rohampajzsokból épült fal" - hangoztatta Duncan Wood, a washingtoni Wilson Center Mexikói Intézetének vezetője. "Sosem gondoltam, hogy megérem a napját, amikor Mexikó ilyesmit csinál" - tette hozzá a két ország viszonyának javítását szolgáló intézet vezetője.

Az ENSZ különböző ügynökségeinek mexikói részlegei közös nyilatkozatban fejezték ki aggodalmukat a mexikói hatóságok fellépése miatt. A világszervezet szerint a történtek negatív hatással lehetnek a gyerekekre, valamint más kiszolgáltatott személyekre. "Mexikónak jogában áll ellenőrizni a külföldiek beáramlását, de nem használhat túlzó erőszakot" - olvasható a nyilatkozatban, amely sürgette a közép-amerikai állam hatóságait, hogy ne válassza szét a családokat.

A szigorú intézkedések miatt mintegy 70 százalékkal csökkent az Egyesült Államok határára érkezett menedékkérők száma az utóbbi hónapokban.

Christopher Gascon, a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) mexikói missziójának vezetője szerint mindez arra késztette a migránsokat, hogy veszélyesebb útvonalakon próbálkozzanak az Egyesült Államokba jutni.

Az Egyesült Államok azt követeli Mexikótól, hogy tartóztassa fel az emberáradatot. Donald Trump amerikai elnök gazdasági szankciókkal fenyegette meg Mexikót és más közép-amerikai országokat arra az esetre, ha lehetővé teszik nagyobb migránscsoportoknak, hogy elérjék az amerikai határt.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!