2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

CPAC Magyarország 2024 13:00

Külföld

Mexikó kész közvetíteni a venezuelai válságban

Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök pénteken jelezte: országa hajlandó közvetíteni a venezuelai válságban érintett felek között, de csak abban az esetben, ha ezt a felek kérik, és az nem sérti a népek önrendelkezési elvét.

  • Mexikó kész közvetíteni a venezuelai válságban

A mexikói államfő helyi idő szerint péntek reggel sajtótájékoztatót tartott a venezuelai konfliktussal kapcsolatosan. Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy a mexikói alkotmány kimondja: az ország külpolitikájának ragaszkodnia kell a be nem avatkozás, a népek önrendelkezésének és az ellentmondások békés rendezésének elveihez.

Nem arról van szó, hogy bárki mellett vagy ellen lennénk. Azért vagyunk, hogy megvédjük a külpolitika alkotmányos elveit – jelentette ki López Obrador.

Mexikó Uruguayjal együtt csütörtökön közös közleményben sürgette Venezuelát, hogy találjon békés és demokratikus megoldást azzal a bonyolult helyzettel szemben, amellyel szembenéz.

Mexikó mellett Oroszország is felajánlotta, hogy közvetítene a felek között. Ezt Alekszandr Scsetyinyin, a moszkvai diplomáciai tárca latin-amerikai osztályának vezetője közölte pénteken a RIA Novosztyi orosz hírügynökséggel.

Nicolás Maduro venezuelai elnök csütörtökön a legfelsőbb bíróságon mondott beszédében kijelentette, hogy egyetért Mexikó és Uruguay arra vonatkozó javaslatával, hogy kezdjen párbeszédet a venezuelai ellenzékkel a politikai, gazdasági és társadalmi válság rendezése céljából. A hivatalban lévő venezuelai államfőt a legfelsőbb bíróságon bírók és képviselők biztosították támogatásukról az után, hogy Juan Guaidó, az ellenzéki többségű caracasi parlament elnöke szerdán Venezuela ideiglenes elnökévé nyilvánította magát.

Maduro szerdán a caracasi elnöki palota erkélyéből több száz híve előtt mondott beszédében államcsínynek nevezte a történteket, és kiutasította az amerikai diplomatákat az országból, miután Donald Trump amerikai elnök szinte azonnal elismerte Guaidót Venezuela ideiglenes elnökének.

A Társadalmi Konfliktus Venezuelai Megfigyelője (OVCS) nevű helyi civil szervezet csütörtökön beszámolt arról, hogy legalább 26 ember vesztette életét az elmúlt napok kormányellenes tüntetésein. Az OVCS Twitter-bejegyzésében ugyanakkor hozzátette, hogy ez csak az azonosított halálos áldozatok száma.

Az OVCS pénteken részleteket közölt a halálos áldozatokkal kapcsolatosan. Ezek szerint mindegyikük halálát lövedék okozta. A halálos áldozatok 18 és 47 év közötti emberek, köztük ketten nők voltak.

A Foro Penal (FPV) nevű venezuelai jogvédő szervezet igazgatója, Alfredo Romero pénteken újságíróknak nyilatkozva elmondta: hétfő óta 369 embert vettek őrizetbe az országban az eseményekkel összefüggésben.

A világ kormányai megosztottak Guaidó személyének elismerésében: míg Oroszország mellett Kína és egyebek között Törökország is Madurót támogatja, addig az Egyesült Államokkal az élen seregnyi - köztük számos latin-amerikai - ország az ellenzéki politikust ismerte el új elnöknek. Ugyanakkor akadnak egyelőre semleges álláspontra helyezkedő államok is.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!