2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Külföld

Merkelék kevesebb terroristát akartak Németországba, de csak látszatintézkedésre futotta

A német kormány döntése alapján megfosztják német állampolgárságuktól azokat a kettős állampolgársággal rendelkező személyeket, akik külföld terrorista milíciákhoz csatlakoztak.

  • Merkelék kevesebb terroristát akartak Németországba, de csak látszatintézkedésre futotta

A német kormány szerdai döntése értelmében, a jövőben megfosztják német állampolgárságuktól azokat a kettős állampolgárokat, akik külföldi terrorista fegyveres erőkhöz csatlakoztak.

Ha valaki külföldre utazik, és valóban részt vesz terrorista milíciák hadműveleteiben, az azt mutatja, hogy ő hátat fordított Németországnak és az értékeinknek és egy másik külföldi hatalom felé fordult, ami terrorista milíciaként öltött testet - áll a szövetségi kormány közleményében.

A változtatások csak a felnőttekre, azaz a 18. életévüket betöltött személyekre vonatkoznak.

A Szíriai Demokratikus Erők (SDF) már régóta sürgeti a külföldi dzsihadisták származási országait, hogy fogadják vissza ezeket az embereket. Azonban Nyugat-Európa eddig nem hajlott arra, hogy felelősséget vállaljon értük, hiszen nem szeretnének még több terroristát importálni Európába, ezért heves viták bontakoztak ki ez ügyben.

A német belügyminisztérium adatai szerint 2013 óta több mint ezren hagyták el Németországot, hogy az Iszlám Államhoz csatlakozhassanak. Egyharmaduk már visszatért Németországba.

Az új törvény azonban nemcsak azokra vonatkozik, akik az ISIS-hez csatlakoztak, hanem minden olyan kettős állampolgársággal rendelkező személyre, aki egy terrorszervezet tagja. Németországban például a Kurdisztáni Munkáspártot (PKK) is terrorszervezetként tartják nyilván, így a szervezet tagjaira is vonatkoznak a változtatások. Németországban él a legnagyobb kurd diaszpóra a világon és az elmúlt években számos német állampolgár csatlakozott a PKK-hoz. A német hírszerző ügynökségek szerint a PKK a legnagyobb és a legerősebb külföldi szélsőséges szervezet Németországban.

A német kormány elég lassan reagált a már régóta problémát jelentő helyzetre, amit nem könnyít meg az sem, hogy a törvény nem lesz hatályos visszamenőlegesen, ezért az nem vonatkozik például a Szíriában raboskodó német dzsihadistákra. Nem is beszélve arról, hogy ezzel nincs megoldva a csak német állampolgársággal rendelkező terroristák ügye.

Mindennek ellenére a belügyminiszter, Horst Seehofer reméli, hogy az új törvénynek preventív hatása lesz a jövőben.

 

 

(888.hu)

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Vezércikk – Országjárásra indult Orbán Viktor + videó

Vezércikk – Országjárásra indult Orbán Viktor + videó

Országjárásra indult Orbán Viktor. Eközben Donáth Anna arra panaszkodott, hogy szerinte Magyar Péter támogatói elkezdtek fanatikusan és erőszakosan viselkedni. Holott a Momentum elnöke szerint mindannyiunk felelőssége, hogy „edukálják a követőiket". Hogy mit gondolnak erről a Vezércikk vendégei: Bencsik András, Boros Bánk Levente és Móczár Gábor, kiderült esti adásunkból.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!