2024. 03. 01. Péntek Albin napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Külföld

Merkel: Történelmi jelentőségű feladat a járvány lassítása

Történelmi jelentőségű feladat a koronavírus-járvány lassítása, amihez a lehető legnagyobb mértékben le kell állítani a közösségi életet - hangsúlyozta Angela Merkel német kancellár szerda esti televíziós beszédében.

  • Merkel: Történelmi jelentőségű feladat a járvány lassítása

A második világháború óta nem volt annyira fontos "a közös, szolidáris cselekvés", mint most - jelentette ki Angela Merkel, aki 2005 óta Németország kormányfője, és a szokásos szilveszteri köszöntőktől eltekintve első alkalommal fordult televíziós beszéddel hazája polgáraihoz.

Mint mondta, Németország demokrácia, amelyet nem a kényszer, hanem a megosztott tudás és az együttműködés éltet, és amelyben átláthatóvá kell tenni, meg kell magyarázni és meg kell indokolni a politikai döntéseket.

A kormány és valamennyi állami intézmény arra törekszik, hogy megóvja Németország közösségét és korlátozza a járvány által okozott gazdasági, társadalmi és kulturális kárt.

Ehhez a küzdelemhez a tudomány nyújt "zsinórmértéket". A tudomány álláspontja pedig az, hogy mivel nincs védőoltás a vírus ellen és nincs gyógymód az általa okozott betegségre, le kell lassítani, "hónapokra szét kell húzni" a járványt, hogy időt nyerjenek a kutatók és el lehessen látni a betegeket.

Németországban kitűnő az egészségügyi rendszer, "talán az egyik legjobb a világon", de "még a mi kórházaink is teljességgel túlterhelődnének", ha rövid idő alatt túl sok súlyos esetet kellene ellátni.

"Ezek nem egyszerűen számok egy statisztikában, hanem (...) emberek, és mi olyan közösséget alkotunk, amelyben minden élet és minden ember számít".

Ezért mellőzni, a lehető legnagyobb mértékben kerülni kell az egymás közötti közvetlen, fizikai kapcsolatot, hogy lassabban terjedjen a vírus.

"Most a távolságtartással kell kifejezni a gondoskodást" - mondta Angela Merkel, hozzátéve: a feladat történelmi jelentőségű, és csak akkor lehet megoldani, ha mindenki a magáénak érzi.

Meg is jelent sok kreatív megoldás, amelyekkel dacolni lehet a vírus társadalmi hatásaival. "Már most vannak unokák, akik podcastot vesznek fel a nagyszüleiknek, hogy ne legyenek magányosak" - mondta a német kancellár.

Hozzátette: a megszokott mindennapi élet soha nem látott mértékű korlátozása a gazdaságnak, a nagy cégeknek és a kisvállalatoknak, az üzleteknek, a vendéglőknek, az egyéni vállalkozóknak

"már most nagyon nehéz", és "a következő hetek még nehezebbek lesznek", de a kormány mindent megtesz a gazdasági hatások ellensúlyozásáért és a munkahelyek megőrzéséért.

Németországban a hét eleje óta átalakult az élet. A napközbeni gyermekellátó intézmények és oktatási intézmények bezártak, az iskolák átálltak a távoktatásra. A szomszédos országokhoz hasonlóan a mindennapi élet összes többi területén is szigorú korlátozásokat vezettek be, az edzőtermektől a templomokig, a szórakozóhelyektől a múzeumokig szinte minden zárva tart, kivéve az élet fenntartásához szükséges kiskereskedelmi üzleteket. Franciaországgal vagy Belgiummal összehasonlítva az a legnagyobb különbség, hogy nincs kijárási tilalom.

A Bild című lapnak a tartományi egészségügyi minisztériumoktól begyűjtött adatai szerint szerda este 12 041 koronavírus-fertőzést tartottak számon. Ez 2215 esettel több a dél körül regisztrált 9926-nál. A járványban 30 ember halt meg, 13 Észak-Rajna-Vesztfáliában, 8 Baden-Württembergben, 6 Bajorországban, 1-1 Hamburgban, Hessenben és Schleswig-Holsteinben.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Orbán Viktor Bulgária elnökével tárgyalt

Orbán Viktor Bulgária elnökével tárgyalt

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken megbeszélést folytatott Rumen Radev bolgár köztársasági elnökkel a törökországi Antalyában – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!