2019. szeptember 21.,
szombat, Máté, Mirella napja

Merkel és Weber a nacionalizmus ellen szólalt fel

Hír TV

2019. május 19., vasárnap 13:05

Az Európai Unió ellenségeként aposztrofálta a nacionalizmust a német kancellár és a Néppárt csúcsjelöltje. Angela Merkel és Manfred Weber szerint a hazafiságot nem szabad összemosni a szélsőséges ideológiával és küzdeni kell ellene. Az EP-kampányra való tekintettel Weber azt mondta a migráció kapcsán, hogy az államoknak joguk van eldönteni, kik léphetik át határaikat.

Míg az európai jobboldal Milánóban tartotta kampányzáróját, addig a német kancellár a horvát kormánypárt zágrábi EP-választási gyűlésén vett részt. Angela Merkel a Matteo Salvini olasz belügyminiszter által szervezett rendezvényre utalva a nacionalizmust nevezte az Unió legnagyobb ellenségének.

A német vezető szerint a szélsőséges ideológia el akarja pusztítani Európát, ezt pedig világosan ki kell mondani. Merkel hozzátette, példaértékű, ha valaki büszke a hazájára, de a patriotizmus nem fajulhat radikális eszmévé.

Angela Merkel mellett az Európai Néppárt csúcsjelöltje is ellátogatott az eseményre. Manfred Weber szintén a szélsőséges eszme veszélyére hívta fel a figyelmet. Egyúttal üzent a milánói kampányzáró résztvevőinek. A Néppárt frakcióvezetője és a kancellár egyetértett abban, hogy a nacionalizmus tragédiákhoz vezetett a múltban, ezért harcolni kell ellene.

Hír TV