2019. szeptember 19.,
csütörtök, Vilhelmina napja

Matteo Salvini: "Meg fogom védeni Olaszországot és Európát!"

Hír TV

2019. május 18., szombat 19:09

Olaszország és Európa megvédelmezését ígérte Matteo Salvini, a Liga párt vezetője a Milánóban tartott kampányzáró nagygyűlésen. Salvini 11 eurokritikus, illetve radikális jobboldali párt vezetőjét, köztük Marine Le Pent, a francia Nemzeti Tömörülés vezetőjét is Milánóba hívta. A gyűlésre meghívást kapott az Osztrák Szabadságpárt vezetője is. Heinz-Christian Strache alkancellár azonban a személye körül kirobbant botrány miatt lemondott posztjáról, így nem utazott Milánóba.

Egyesült Európa-ellenes, nemzetek szuverenitását pártoló jobboldali formációk képviselőit invitálta Milánóba Matteo Salvini, pártjának kampányzáró gyűlésére. Salvini és szövetségesei ezekből a pártokból akarnak létrehozni egy új európai parlamenti szuperfrakciót, amely méretében akár a folyamatosan gyengülő Európai Néppárttal vagy az Európai Szocialisták képviselőcsoportjával is vetekedhet majd létszámában. Ezekben a pártokban az a közös, hogy elutasítják Brüsszel bevándorláspolitikáját.

„Vissza kell szereznünk az országaink irányítását. Nincs szükség az EU-féle szuperállam diktátumaira. Nem kell több bevándorlás! Elég az iszlámból” - fogalmazott a Dóm téren összegyűlt tömeg elött a holland Szabadságpárt vezére Geert Wilders, aki a halálos fenyegetések miatt 24 órás rendőri védelem alatt áll.

A Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés lehet az európai parlamenti választás franciaországi nyertese. A párt 23 százalékon áll, 1 százalékkal előzve meg az Emmanuel Macron centrista-liberális pártját. A francia politikus arról beszélt, hogy elérkezett a rég várt pillanat, Európa népei ugyanis olyan erőket juttathatnak hatalomba, amelyek ellenállnak a gyökértelen európai oligarcháknak, és megkezdik a kontinens visszafoglalását.

Matteo Salvini a rendezvény utolsó szónokaként – opera dallamra - lépett a színpadra.

Az olasz politikus lehet az európai parlamenti választás legnagyobb nyertese. Pártja, a Liga 33 százalékon áll, és hazája legnagyobb delegációját küldheti majd az Európai Parlamentbe a választás után.

„Szeretjük a kis Madonna-t, aki felülről figyel minket. Itt nincsenek szélsőségesek, rasszisták, fasiszták. A különbség inkább abban áll, hogy itt olyanok vannak, akik előre tekintenek, a jövőről beszélnek, míg mások a múltba tekintenek, és csak azért félnek a múlttól, mert a jövőre elképzelésük sincsen. A jövőt mi építjük” - ezekkel a szavakkal vont különbséget a pártok között a Liga vezetője.

A Liga elnöke európai párttársaival elvegyült a téren összegyűlt – egyes jelentések szerint – 100 ezres tömegben.

A tömegben nem volt ott az Osztrák Szabadságpárt elnöke, Heinz-Christian Strache, aki a személye körül kirobbant botrány miatt lemondta a részvételét. Pénteken két német lap nyilvánosságra hozott egy olyan videofelvételt, amelyen a politikus a 2017-es választási kampányhoz nyújtandó támogatásért cserébe állami megbízások elnyerését helyezte kilátásba egy magát orosz oligarchának kiadó férfinak. A média szerint a találkozó valószínűleg megrendezett csapda volt, de hogy melyik párt vagy ország titkosszolgálata szervezhette meg, azt nem találgatták. A politikus bejelentette távozását az alkancellári és pártvezetői posztjáról. Utódja Norbert Hofer közlekedési miniszter lesz, aki a Szabadságpárt elnökjelöltje volt 2016-ban.

 

Hír TV