2021. június 12.,
szombat, Villő napja

Merkel az egészségügyi szabályok betartására kérte az állampolgárokat

MTI

2020. december 31., csütörtök 20:56

Angela Merkel német kancellár a koronavírus-járvány miatt hozott korlátozó egészségügyi szabályok fegyelmezett betartására kérte az állampolgárokat csütörtökön közzétett újévi üzenetében azzal együtt, hogy a védőoltások új reményt keltenek.

Merkel beszédében a járvánnyal való szembeszállást "az évszázad politikai, szociális és gazdasági feladatának" nevezte.

"Nagyon valószínű, hogy ez az utolsó eset, amikor kancellárként szólok önökhöz egy újévi üzenetben" - mondta arra utalva, hogy már két éve bejelentette távozási szándékát a politikából. A 2021. szeptemberi választáson már nem készül indulni az ötödik kancellári megbízatásért.

"Nem hiszem, hogy túlzás azt mondanom, hogy az elmúlt 15 évből az utolsó mindannyiunk számára nagyon nehéz volt, és soha nem néztünk az új évre ilyen sok reménnyel" - mondta, és hozzátette, hogy ez így van a félelmek és kételkedések ellenére is.

"A társadalmunknak nem szabad elfelejtenie, hogy mennyi ember vesztette el szerettét anélkül, hogy mellette lehetett volna a végső órákban" - mondta.

Merkel felhívta a figyelmet arra, hogy "az összeesküvés-elméletek egyáltalán nem igazak, és veszélyesek". Ezt azzal kapcsolatban mondta, hogy Németországban van egy kicsi, de hangos réteg, amely ellenezi a koronavírus terjedése miatt bevezetett szigorításokat.

Dicsérte viszont a nagy többséget, amely tiszteletben tartja a szabályokat, maszkot hord, és tartja a távolságot embertársaitól. "Erre szükség lesz az új évben is" - tette hozzá.

"Ezek a napok és hetek nehéz időt jelentenek az ország számára... és ez így marad sokáig. Jó ideig rajtunk múlik, hogyan éljük át ezt a világjárványt" - figyelmeztetett.

Németországban 1,6 millió ember fertőződött meg koronavírussal, és 32 ezren haltak bele a szövődményekbe.

 

Megjelent a vírus Dél-Afrikában azonosított változata Franciaországban

 Megjelent Franciaországban a koronavírusnak a korábbinál sokkal fertőzőbb, Dél-Afrikában azonosított változata - közölte csütörtökön a párizsi egészségügy-minisztérium. 

Néhány nappal korábban a vírus nagy-britannai - a korábbinál szintén fertőzőbb - változatát mutatták ki egy franciaországi fertőzöttnél, először a járvány során.

A dél-afrikai variánst szerdán azonosították egy, a svájci határ közelében fekvő Haut-Rhin megyében lakó, a Dél-afrikai Köztársaságból hazatért férfi szervezetéből levett mintában. A férfi a koronavírus okozta Covid-19-betegség jellegzetes tüneteit mutatta, és Svájcban tesztet végeztetett.

A teszt pozitív lett, a minta alapos vizsgálata pedig megerősítette a 501.V2 néven ismert variáns jelenlétét. A vírus e változatát októberben azonosították a Dél-afrikai Köztársaságban, ahol az új fertőzések többségét okozta.

A férfit a tünetek megjelenésekor az otthonában elkülönítették, senkivel sem érintkezett, akit megfertőzhetett volna - közölte a minisztérium. Az illetőnek már nincsenek tünetei.

December 25-én a közép-franciaországi Tours-ban azonosították a vírus nagy-britanniai változatát egy fertőzöttnél, egy Londonból néhány nappal korábban hazatért francia állampolgárnál.

A két mutáció azonosítására - amelyek fertőzőbbek, de önmagában nem feltétlenül veszélyesebbek - mozgósították az egészségügyi hatóságokat, hogy minél előbb elkülönítsenek minden lehetséges fertőzöttet, valamint elkülönítsék és teszteljék a velük kapcsolatba került személyeket, elkerülendő a SARS-CoV-2 nevű vírus mutációinak franciaországi terjesztését - közölte az egészségügy-minisztérium.

MTI