2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 12:00

Külföld

Merkel: Auschwitz egy civilizációs törés, amiért Németország a felelős

A német kancellár szerint minden németnek kötelessége szembeszállni az antiszemitizmussal és az idegengyűlölet egyéb formáival. Angela Merkel erről Berlinben beszélt, az auschwitz-birkenaui haláltábor felszabadításának 70. évfordulóján tartott megemlékezésen. Egy magyar túlélő, Fahidi Éva is beszédet mondott, őt Debrecenből hurcolták Auschwitzba. Azt mondta, hogy a túlélők megtapasztalták a gyűlöletet, és nem gyűlölnek senkit, a rémtettek elkövetőit sem.

A náci Németország rémtetteivel való szembenézés a biztosíték arra, hogy a holokauszt ne ismétlődhessen meg – erről beszélt az auschwitz-birkenaui haláltábor felszabadításának 70. évfordulója alkalmából rendezett berlini megemlékezésen a német kancellár. „Auschwitz egy figyelmeztetés arra, hogy mit képesek tenni az emberek egymással. Auschwitz egy szörnyű fejezete az emberiség történetének. Auschwitz egy civilizációs törést jelent, amiért Németország a felelős” – fogalmazott Angela Merkel.

A franciaországi terrortámadás után felerősödött iszlámellenes tüntetésekre utalva Angela Merkel felemelte szavát az idegengyűlölet ellen. „Szégyenfoltot jelent az országon, hogy a zsinagógák és más zsidó intézmények sok helyen továbbra is rendőri védelemre szorulnak. Annak a gondolkodásmódnak, amely a zsidó közösség elleni támadások mögött áll, semmi köze a demokratikus és szabad állam koncepciójához. Szembe kell szállnunk az antiszemitizmussal és a gyűlölet minden formájával” – tette hozzá a kancellár.


Az évforduló alkalmából több száz túlélő kereste fel az egykori haláltábort. „Még mindig vannak olyan emberek, akik szerint a holokauszt nem történt meg. Azért vagyok itt, hogy elmondjam: megtörtént” – mondta egy kanadai holokauszttúlélő.


A szovjet hadsereg 1945. január 27-én szabadította fel az auschwitz-birkenaui tábort, az ENSZ közgyűlése 2005-ben nyilvánított a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapjává január 27-ét.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!