2024. 02. 26. Hétfő Géza napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Célpont 03:00

Külföld

Merkel: a német soros uniós elnökség alatt nem szorul háttérbe a klímaválság kérdése

A júliusban kezdődő német soros uniós elnökség idején nem fog a világjárvány miatt háttérbe szorulni a klímaválság kérdése - mondta Angela Merkel német kancellár, aki szokásos szombati hangüzenetében igyekezett eloszlatni az ezzel kapcsolatos félelmeket.

  • Merkel: a német soros uniós elnökség alatt nem szorul háttérbe a klímaválság kérdése

Németország július elsején veszi át az Európai Unió (EU) soros elnöki tisztségét, 13 év után ismét.

Beszédében Merkel elismerte, hogy a német elnökség idején az új típusú koronavírus-járvány miatt "más irányt vesznek a korábban tervezetthez képest". Hangsúlyozta: biztosan napirendre kerül az a kérdés, hogy mennyire lehet hatékony egészségügyi rendszert kialakítani mind a 27 uniós tagállamban.

Akárcsak a klímakérdések, amelyek legalább annyira terítéken lesznek, mint az egészségügyiek - tette hozzá.

"A jövő Európájáról gondolkodunk, és ebbe beletartoznak a klíma- és a környezetvédelmi kérdések, akárcsak az európai gazdaság felépülése a koronavírus okozta járványból" - mondta.

A klímavédelem és a megtépázott gazdaságok megmentésének feladatán túl Berlin veszi át a főszerepet a Brexit tárgyalásokban. Nagy-Britanniának és az EU-nak az év végéig kell határoznia jövőbeni kapcsolatáról, valamint többek között az egymással folytatott kereskedelemről.

A kancellár azt mondta, az uniós elnökség alatti célja jobban összekovácsolni Európát, hogy a mai állapotához képest jobban fel legyen készülve a 21. század kihívásaira.

Merkel a héten korábban azt is mondta, Németország az eddiginél jóval nagyobb mértékben hajlandó befizetni a közös, uniós költségvetésbe, hogy kihúzza a szövetséget a koronavírus okozta válságból.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Bayer show - A NATO ma már nem védelmi, hanem támadó erő + videó

Bayer show - A NATO ma már nem védelmi, hanem támadó erő + videó

Kell-e NATO és ha igen, akkor minek? - tette fel a kérdést Földi László titkosszolgálati szakértő a Bayer show-ban. Az egykori hírszerző emlékeztetett, évekkel ezelőtt a magyar kormány is felvetette az európai fegyveres erők felállítását az Észak-atlanti Szerződés Szervezete helyett. 

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Hajószerencsétlenség történt a Níluson

Hajószerencsétlenség történt a Níluson

Elsüllyedt egy munkásokat szállító komphajó vasárnap a Níluson, Kairó közelében, és a balesetben legalább három ember meghalt - közölte az egyiptomi egészségügyi minisztérium.
Orosz bombatámadás érte Ukrajna keleti részét + videó

Orosz bombatámadás érte Ukrajna keleti részét + videó

Irányított légitámadást indított Donyeck régiója ellen Oroszország. A támadásban megrongálódott egy pályaudvar és a környező lakóházak. Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentette, hogy az orosz csapatok folytatják az előrenyomulást.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!