2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

CPAC Magyarország 2024 09:00

Külföld

Merkel: A német kormány nem ért egyet a Jordán völgye bekebelezésével

A német szövetségi kormány nem ért egyet a Jordán folyó völgyének bekebelezéséről szóló izraeli tervvel - közölte Angela Merkel német kancellár kedden Berlinben.

  • Merkel: A német kormány nem ért egyet a Jordán völgye bekebelezésével

 A német kormányfő II. Abdalláh jordániai uralkodóval folytatott megbeszélése után, kettejük közös tájékoztatóján Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök annexiós tervéről azt mondta, hogy kormánya továbbra is az izraeli-palesztin konfliktus kétállami megoldását tartja szükségesnek.

Az ilyen konfliktusokban mindig káros hatással van a békés rendezésre, ha az egyik fél területeket kebelez be, ezért a német kormány nem ért egyet az izraeli tervekkel - tette hozzá.

II. Abdalláh elmondta, hogy mély aggodalommal tölti el a terv, amelynek esetleges megvalósítása szerinte katasztrofális következményekhez vezetne a kétállami megoldást tekintve, és közvetlen hatást fejtene ki az izraeli-jordániai és az izraeli-egyiptomi kapcsolatokra.

A Szaúd-Arábia olajipara ellen intézett dróntámadással kapcsolatban mindketten a konfliktus hevességének enyhítése és a békés megoldások mellett foglaltak állást.

Angela Merkel kiemelte, további információkra van szükség annak megállapításához, hogy kik követhették el a támadást. Kérdésre válaszolva hozzátette: nem lát okot arra, hogy kormánya visszavonja a védelmi ipari termékek Szaúd-Arábiába irányuló exportjának tilalmát.

A német kormánypártok a tavaly tavasszal megkötött koalíciós szerződésükben rögzítették, hogy Németország nem szállíthat hadiipari termékeket a jemeni konfliktusban közvetlenül érintett országoknak. A már folyamatban lévő üzleteket nem állították le, de Szaúd-Arábiával kapcsolatban Dzsamál Hasogdzsi ellenzéki újságíró meggyilkolása miatt tavaly novemberben tovább szigorították a szabályt, teljes körű, vagyis a már kiadott exportengedélyekre is vonatkozó kiviteli tilalmat rendeltek el.

A szombati légitámadások két olajterminált rongáltak meg Szaúd-Arábiában, ami miatt kevesebb, mint felére, 5,7 millió hordóra csökkent a szaúdi napi olajkitermelés. Ez öt százaléka a világ napi olajkitermelésének.

Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő a napokban kilátásba helyezte, hogy választási győzelme esetén Izrael annektálja a Jordán-völgyet. A 2400 négyzetkilométer területű folyóvölgy az Izrael által az 1967-es hatnapos háború során elfoglalt Ciszjordániában van, ahol mintegy 3 millió palesztin és több mint 400 ezer zsidó telepes él.

 

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!