2020. augusztus 7.,
péntek, Ibolya napja

Menekülnek az emberek a Bahamákról

2019. szeptember 11., szerda 12:49

Több mint 7 milliárd dollár kárt okozott a Bahamákon az ötös erősségű Dorian hurrikán. Becslések szerint a halálos áldozatok száma elérheti a 3000 főt is, a mentőcsapatok azonban lassan haladnak a területek átvizsgálásával.

Tető nélküli épületek, felborult autók, törmelékek mindenütt. A korábbi népszerű nyaralóhelyből szinte semmi sem maradt. A mentőcsapatok eltűntek után kutatnak a romok alatt, de nem csak a nehéz körülményekkel, hanem az idővel is harcolnak. Ugyanis az idő előrehaladtával egyre nő a fertőzésveszély is a térségben.

A legfrissebb becslések szerint a halálos áldozatok száma elérheti a 3000 ezer főt is. Sokan az összedőlt házak alatt rekedtek.

Ez a művelet hatalmas kihívás a számunkra. Ilyen törmelékmezőben szinte semmit nem látunk. Több terület átjárhatatlan. Nehéz, mert természetesen kutatnunk kell, közben pedig ellenőrizni, hogy a kutyáink rendben vannak-e. Többféle veszély leselkedik ránk, éles acél, üveg és hasonló dolgok. Volt néhány olyan terület, ahova nem tudtunk bejutni, de az összes olyan épületet, amelyet már átvizsgáltunk, megjelöltük, hogy egy utánunk érkező csapat ne ismételje meg a kutatást

- számolt be a Kanadából érkező tűzoltóhadnagy.

Az életben maradtak közül sokan töréssel, fejsérüléssel, traumával, vagy kiszáradással küzdenek. Azonban számos észak-bahamai klinikát elöntött a víz, emiatt képtelenek sérülteket fogadni. A szigeteken pedig nem maradt elegendő működő mentőautó ahhoz, hogy az ideiglenesen felállított elsősegélynyújtó állomásra szállítsák őket.

A beszámolók szerint az emberek nagy része frusztrált és reményvesztett. A túlélők közül aki teheti, menekül a szigetről.

Szörnyű, nem is tudom szavakkal leírni. Az emberek elvesztettek mindent, nem tudnak hazamenni, nincs hova. A gyerekek sem tudnak iskolába menni

- panaszkodott ez a férfi.

Habár a nemzetközi segélyezés megindult a szigetország megsegítésére, a kikötők közül csak egy működik, a kisebb helikopter leszállópályákon az embereket evakuálják. Az élelmiszercsomagok és gyógyszerek így nehezen jutnak el a lakossághoz. Marsh Harbourben az épületek 90%-a megrongálódott. A kár meghaladja a 7 milliárd dollárt is.

Őszinte leszek az egyetlen ami visszaadja nekünk a reményt az, hogy az emberek megpróbálnak nekünk segíteni külföldről. Érezzük a szeretete és a támogatást. Ez pedig segít abban, hogy túléljük ezt a katasztrófát és el tudjunk kezdeni dolgozni újra

- mondta könnyeivel küszködve ez a férfi.

Az Európai Unió mintegy 500 ezer euró sürgősségi segélyt juttatott a Dorian hurrikán károsultjainak megsegítésére. Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia hadihajókat és helikoptereket biztosít a mentéshez. De számos ismert ember is küld adományokat a hurrikán áldozatainak. Michael Jordan korábbi korábbi kosárlabdázó, 1 millió dollárt ajánlott fel magánvagyonából.

HírTV