2019. május 19.,
vasárnap, Ivó, Milán napja

Menekülnek a venezuelaiak az országból, ameddig tudnak

Hír TV

2018. augusztus 10., péntek 11:30, frissítve: péntek 13:01

Több ezer venezuelai menekült lépte át tegnap az ecuadori-kolumbiai határt, hogy menedéket keressen a várható határlezárás előtt. A régióban migránsválság van kialakulóban, mivel venezuelaiak ezrei indulnak útnak naponta a hazájukat sújtó súlyos gazdasági válság, és az ebből adódó megélhetési nehézségek elől.

Több ezren jelentek meg az Andok-hegységben fekvő egyik fő határátkelőnél, hogy Ecuador területére juthassanak. Számuk hirtelen ugrott meg, mert híre ment, hogy mind az új kolumbiai kormány, mind az ecuadori hatóságok le akarják zárni a határokat az emberáradat megállítására.

„Három hétig és két napig tartott, míg ide eljutottunk. A legnehezebb az, hogy el kellett hagynunk a családjainkat. Mit mondhatnék? Ez egy tragédia, ez az első alkalom az életemben, hogy anyagi gondok miatt erre kényszerülök” – mondta egy menekülő.

Venezuelában, a világ egyik elsőszámú olajexportőr államában a szocialista rendszer összeomlott, a gazdaság lejtmenetben, a hiperinfláció miatt a pénz elértéktelenedett, tömegek vesztették el munkahelyeiket, és rengetegen éheznek. Az útra kelőknek repülőre nincs pénzük, több napig zötykölődnek a távolsági buszokon, hogy eljussanak egy, vagy inkább két országgal arrébb.

Ecuador három tartományában szükségállapotot hirdettek a hirtelen érkezett venezuelai menekültek miatt. Naponta átlag 4500-an érkeznek a korábbi 500-900 helyett.

Nem jobb a helyzet a venezuelai-brazil határon sem. Bár a korábbi határátlépési tilalmat egy bíróság döntés alapján feloldották, a brazil hatóságok alig bírtnak lépést tartani a menekült-nyomással. Április óta 33 ezer venezuelai kért menedékjogot a szomszédos államban, és további 25 ezren munkavállalási engedéllyel és ideiglenes vízummal jutottak be Brazília területére.