2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Túlélve Bolíviát

Következik:

CPAC Magyarország 2024 03:40

Külföld

Menekülnek a venezuelaiak az országból, ameddig tudnak

Több ezer venezuelai menekült lépte át tegnap az ecuadori-kolumbiai határt, hogy menedéket keressen a várható határlezárás előtt. A régióban migránsválság van kialakulóban, mivel venezuelaiak ezrei indulnak útnak naponta a hazájukat sújtó súlyos gazdasági válság, és az ebből adódó megélhetési nehézségek elől.

  • Menekülnek a venezuelaiak az országból, ameddig tudnak

Több ezren jelentek meg az Andok-hegységben fekvő egyik fő határátkelőnél, hogy Ecuador területére juthassanak. Számuk hirtelen ugrott meg, mert híre ment, hogy mind az új kolumbiai kormány, mind az ecuadori hatóságok le akarják zárni a határokat az emberáradat megállítására.

„Három hétig és két napig tartott, míg ide eljutottunk. A legnehezebb az, hogy el kellett hagynunk a családjainkat. Mit mondhatnék? Ez egy tragédia, ez az első alkalom az életemben, hogy anyagi gondok miatt erre kényszerülök” – mondta egy menekülő.

Venezuelában, a világ egyik elsőszámú olajexportőr államában a szocialista rendszer összeomlott, a gazdaság lejtmenetben, a hiperinfláció miatt a pénz elértéktelenedett, tömegek vesztették el munkahelyeiket, és rengetegen éheznek. Az útra kelőknek repülőre nincs pénzük, több napig zötykölődnek a távolsági buszokon, hogy eljussanak egy, vagy inkább két országgal arrébb.

Ecuador három tartományában szükségállapotot hirdettek a hirtelen érkezett venezuelai menekültek miatt. Naponta átlag 4500-an érkeznek a korábbi 500-900 helyett.

Nem jobb a helyzet a venezuelai-brazil határon sem. Bár a korábbi határátlépési tilalmat egy bíróság döntés alapján feloldották, a brazil hatóságok alig bírtnak lépést tartani a menekült-nyomással. Április óta 33 ezer venezuelai kért menedékjogot a szomszédos államban, és további 25 ezren munkavállalási engedéllyel és ideiglenes vízummal jutottak be Brazília területére.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!