2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Külföld

Menedéket kért Magyarországon a volt macedón miniszterelnök

Politikai menedékjogot kért Magyarországon a volt macedón miniszterelnök, aki ellen tegnap elfogatóparancsot adtak ki. Nikola Gruevszkinek a múlt héten kellett volna megkezdenie kétéves börtönbüntetését, miután májusban hivatali visszaélés miatt jogerősen elítélték.

  • Menedéket kért Magyarországon a volt macedón miniszterelnök

Budapesten tartózkodik - jelentette be maga a volt macedón miniszterelnök. Ha hazájában maradt volna, korrupció miatt börtönbe kellett volna vonulnia. A májusi ítélet szerint a jobboldali politikus miniszterelnökként befolyást gyakorolt, hogy egy páncélozott Mercedes közbeszerzését egy általa ismert autókereskedő nyerje meg, aki később aztán jutalékot fizetett neki, illetve a luxusautót személyes használatra is igénybe vette.

Gruevszkinek a múlt héten kellett volna megkezdenie jogerős kétéves börtönbüntetését, de a hatóságok nem találták, az értesítést sem tudták neki kézbesíteni. Ezért végül hétfőn elfogatóparancsot adtak ki ellene.

A Macedóniát 2006 és 2016 között vezető politikus Facebook-üzenetében kedden azt írta, hogy az elmúlt napokban több halálos fenyegetést kapott, és a magyar hatóságoktól kért politikai menedékjogot. Szerinte ugyanis hazájában politikai indíttatású büntetőper folyt ellene. A magyar kormány egyelőre nem kommentálja az ügyet.

„Sem megerősíteni, sem megcáfolni nem kívánnám ezt az információt az ő tartózkodási helyére vonatkozólag. Folyamatban lévő menekültügyi eljárásokról pedig nem áll módunkban információt adni senkinek” – mondta Szijjártó Péter külügyminiszter.

Az eset érdekessége, hogy a volt macedón kormányfőnek nincs útlevele, azt a büntetőeljárás során elvették tőle, a macedón határőrség szóvivője pedig a Reuters hírügynökségnek azt mondta, hogy a politikus nem legális úton hagyta el hazáját.

Gruevszki jobboldali pártja a Fidesz regionális szövetségese, Orbán Viktor miniszterelnök a tavalyi helyhatósági választásokon személyes látogatásával segítette a párt kampányát.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!