2020. július 10.,
péntek, Amália napja

Megvonta Matteo Salvini mentelmi jogát az olasz szenátus

Hír TV

2020. február 13., csütörtök 12:45

Megvonta Matteo Salvini mentelmi jogát az olasz szenátus. A volt belügyminiszter bejelentette: kész bíróság elé állni az olasz határok védelméért. A jobbközép koalíció vezetője ellen a cataniai ügyészség azért indított eljárást, mert tavaly nyáron öt napig nem engedélyezte a Gregoretti nevű hajó fedélzetén lévő 131 illegális bevándorló partraszállását.

Közel hét órán át vitatkoztak a szenátorok Matteo Salvini sorsáról. A kormánypárti Öt Csillag mozgalom, a Demokrata párt, az Élő Olaszország frakció és a többi kisebb baloldali párt voksaival végül megszavazták a volt belügyminiszter mentelmi jogának megvonását. A jobbközép koalícióból a Hajrá Olaszország és az Olasz Testvérek nemmel voksoltak, a Liga szenátorai tartózkodtak. A kormány tagjai távol maradtak.

Salvini a döntés után kijelentette, hogy az olasz határok védelméért kész bíróság elé állni.

A szicíliai ügyészség azután indított eljárást Salvini ellen, hogy tavaly nyáron, még belügyminiszterként, öt napig nem engedte kikötni az olasz katonai hajóval érkezett migránscsoportot. Az ügyészség szerint Salvini túszul ejtette az illegális bevándorlókat, visszaélt hivatali hatalmával és megsértette a nemzetközi konvenciókat.

A mentelmi jog megvonása után a volt belügyminiszterrel szembeni eljárás a szicíliai Catania bíróságra kerül, amelynek meg kell erősítenie a vádakat. Ez pedig Olaszországban több éves tárgyalássorozatot jelenthet. aminek a végén a Liga vezetőjét 15 évig terjedő börtönbüntetésre ítélhetik.

Hír TV