2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Cirkusztestvérek 03:00

Külföld

Megvonná szavazati jogunkat az EP jelentéstevője

Magyarország alkotmányos gyarmatosítási kísérletének nevezte az alaptörvény negyedik módosítása miatt írt Tavares-jelentést a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja. Gál Kinga néppárti képviselő szerint az EP zöldpárti jelentéstevőjének dokumentuma semmibe veszi Magyarország szabadon választott parlamentjének és kormányának illetőségét a kérdésben. A dokumentumot ma tárgyalta az illetékes EP-bizottság, de csak később szavaznak róla.

A jelentéstervezetben a portugál zöldpárti képviselő az alaptörvényt és annak többszöri módosítását kifogásolja. Ha a kormány nem teljesíti az unió elvárásait, szerinte meg kell indítani a szavazati jog megvonásával járó eljárást hazánk ellen. „Látható, hogy folyamatos az elmozdulás az unió alapértékeitől” – fogalmazott Rui Tavares.

A bizottság spanyol szocialista elnöke kiválónak nevezte a Tavares-jelentést, és aggodalmát fejezte ki a közelgő uniós választások miatt. Szerinte ugyanis nem garantált a demokratikus voksolás Magyarországon. „2014-ben választások lesznek. Lesz-e demokratikus kontroll, különösen az európai uniós választásra gondolok” – nyilatkozta.

A grémium szlovákiai magyar tagja ugyanakkor a testület és a tanácsadó szervezetek legitimitást kérdőjelezte meg. Bauer Edit kételkedik benne, hogy a Velencei Bizottság egy ország alkotmánya fölé emelkedhet.

A holland liberális Sophia in ’t Veld, a bizottság alelnöke elismerte, hogy kettős mércét alkalmaztak Magyarországgal szemben. „Igen kettős mércével mértünk bizonyos mértékben” – fogalmazott. A jelentéshez a módosító javaslatokat május 21-éig lehet benyújtani a képviselőknek, az unió szervezeteinek és a kormánynak.

A bizottság fideszes alelnöke szerint a jelentéssel egyértelműen elkezdődött a választási kampány, a szocialisták és liberálisok indították el. Gál Kinga úgy véli, a dokumentum olyan elemeket kér számon a magyar Országgyűlésen, amelyeket más országoktól nem követel meg az Európai Parlament. Hozzátette: gyakorlatilag semmibe veszi egy adott ország szabadon választott parlamentjét és szabadon választott kormányát.

A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja felszólította a magyar szocialista EP-képviselőket, hogy ne támogassák a jelentést.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Vezércikk – Országjárásra indult Orbán Viktor + videó

Vezércikk – Országjárásra indult Orbán Viktor + videó

Országjárásra indult Orbán Viktor. Eközben Donáth Anna arra panaszkodott, hogy szerinte Magyar Péter támogatói elkezdtek fanatikusan és erőszakosan viselkedni. Holott a Momentum elnöke szerint mindannyiunk felelőssége, hogy „edukálják a követőiket". Hogy mit gondolnak erről a Vezércikk vendégei: Bencsik András, Boros Bánk Levente és Móczár Gábor, kiderült esti adásunkból.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!