2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Külföld

Megtalálták a San Juan roncsait

Felelősségre vonást ígért az argentin elnök az egy évvel ezelőtt elsüllyedt tengeralattjáró-baleset ügyében. A járművet tegnap találták meg, de egyelőre nem tudják kiemelni a vízből a hajótestet. A San Juan nevű hadi tengeralattjáró tavaly novemberben tűnt el az Atlanti-óceánon, a fedélzetén 44 fővel.

  • Megtalálták a San Juan roncsait

Argentína segítség nélkül nem tudja felszínre hozni az egy éve elsüllyedt tengeralattjáróját - ezt az ország védelmi minisztere ismerte el, pár órával azután, hogy megtalálták az egy éve elsüllyedt járművet. Oscar Aguad szerint az országnak nincs olyan korszerű technológiája, amellyel ki tudná szabadítani az óceánfenékbe ágyazódott tengeralattjárót.

Most, hogy megtaláltuk a tengeralattjárót, rekonstruálhatjuk a baleset körülményeit és lehetőségünk van arra, hogy megtaláljuk kik azok, akik felelősök az egy évvel ezelőtti tragédiáért. A tengeralattjáró kiemelése viszont attól függ. hogy meg lesz-e a megfelelő technikánk hozzá. A San Juan tengeralattjárón 44 fős legénység tartózkodott, a hozzátartozók azt követelik az argentin kormánytól, hogy emeljék a járművet a felszínre– számolt be Oscar Aguad argentin védelmi miniszter.

Nehéz időkön mentünk keresztül, mert rémálomként éltük meg, egy más kimenetelben bizakodva. Reménykedtem, még most is reménykedem, mert nehéz elengedni. Már csak annyit tehetünk, hogy küzdjünk, és megkérjük a bíróságot, hozzák a felszínre a hajót– mondta az egyik hozzátartozó, Marcelo Moyano. 

Közben Argentína elnöke megerősítette, hogy a roncs valóban az egy éve eltűnt San Juan hadi tengeralattjáróé és átfogó vizsgálatot ígért annak feltárására, hogy kiderüljön, mi okozta a balesetet. Háromszázhatvanhat nehéz nap áll Argentína mögött, de legfőképp a San Juan legénységének családjai számára. Szomorú nap a mai, amikor a 44 hős halálának hírét megerősítették. Ezek a nagyszerű emberek a hazájukat, Argentína teljes közösségét szolgálták.– nyilatkozta Mauricio Macri. 

A pontosított adatok szerint nem 800, hanem 907 méter mélyen fekszik a San Juan az Atlanti-óceán mélyén a parttól 400 kilométerre. A San Juan 2017 novemberében tűnt el a radarról, amikor visszaindult a támaszpontjára. A kutatásban kezdetben 18 ország vett részt, de tavaly év végén felhagytak vele, az argentin haditengerészet egyedül folytatta a munkát. Az argentin kormány csaknem egy éve próbál magyarázatot adni a San Juan eltűnésére. Egyelőre csak annyit tudnak, hogy a tengeralattjáróba beszivárgó víz rövidzárlatot okozott az akkumulátorokban, és egy robbanás is volt a hajón.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!