2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Cirkusztestvérek

Következik:

Vezércikk 04:00

Külföld

Megszavazta a szlovén parlament az új átmeneti kormányt

Bizalmat szavazott a Janez Jansa vezette átmenti jobbközép koalíciós kormánynak péntek este a szlovén parlament.

  • Megszavazta a szlovén parlament az új átmeneti kormányt

A négypárti koalíciós kabinetet 53:31 arányban fogadták el a 90 tagú ljubljanai törvényhozásban.

Az új kormánykoalíciót alkotó négy párt - a jobboldali Szlovén Demokrata Párt (SDS), a kereszténydemokrata Új Szlovénia (NSi), a Modern Közép Párt (SMC) és a Szlovénia Nyugdíjasainak Demokrata Pártja (DeSUS) - összesen 48 parlamenti képviselővel rendelkezik a törvényhozásban.

Janez Jansa a szavazást megelőzően a parlamentben ígéretet tett, hogy maximális erőfeszítéseket tesznek a koronavírus-járvány megállítására. Beszédében főleg erre helyezte a hangsúlyt, hisz az új átmeneti kormány egy nappal az után alakult meg, hogy Szlovéniában járványt hirdettek.

Mint mondta, a kormány a parlamenti ülést követően azonnal megtartja első ülését, amelyen újabb intézkedéseket vezetnek be a fertőzés megfékezésére.

Bejelentette továbbá, hogy válságstábot hoznak létre, mert most következetes, hatékony és óránkénti koordinációra van szükség a vírus terjedésének megállítására nemcsak Szlovénián belül, hanem a szomszédos országokkal és az Európai Unióval is.

Úgy vélte: a távozó kormány megbukott a teszten az elmúlt napokban. A hatóságok válaszát a kialakult helyzetre a 2015-ös migrációs válsághoz hasonlította, amikor szerinte a kormány alulbecsülte a történéseket és a reakciók kaotikusak voltak.

Jelezte, hogy jövő héten rendkívüli parlamenti ülést hívnak össze, hogy a távozó kormány által kidolgozott intézkedéseket szükség szerint kiegészítsék.

Az előző kormányfő, Marjan Sarec január végén, koalíciós nézeteltérésekre hivatkozva mondott le.

Jansa ezt követően tárgyalásokba kezdett több parlamenti párttal, köztük a Sarec vezette kisebbségi kormány két koalíciós partnerével. A szlovén parlament március 3-án választotta meg miniszterelnök-jelöltnek. Jansának ezt követően 15-nap állt rendelkezésére, hogy miniszter-jelöltjeit a parlament elé terjessze. Eredetileg jövő kedden szavaztak volna kormányról, de a koronavírus-járvány miatt előrehozták a voksolást.

A 2018. június eleji általános választásokon az SDS nyert, 25 mandátumot szerezve, de nem tudott kormányt alakítani. Ezt követően, augusztus elején a második helyen befutott Marjan Sarec Pártja (LMS) elnökét, Sarecet választotta meg miniszterelnök-jelöltnek a szlovén parlament. Az általa alakított ötpárti koalíció azért állt össze, hogy megakadályozza Jansát a kormányalakításban, és mindvégig kisebbségben kormányzott.

Az új átmeneti kormány a 2022-ben esedékes parlamenti választásokig marad hivatalban.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Vezércikk – Országjárásra indult Orbán Viktor + videó

Vezércikk – Országjárásra indult Orbán Viktor + videó

Országjárásra indult Orbán Viktor. Eközben Donáth Anna arra panaszkodott, hogy szerinte Magyar Péter támogatói elkezdtek fanatikusan és erőszakosan viselkedni. Holott a Momentum elnöke szerint mindannyiunk felelőssége, hogy „edukálják a követőiket". Hogy mit gondolnak erről a Vezércikk vendégei: Bencsik András, Boros Bánk Levente és Móczár Gábor, kiderült esti adásunkból.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!