2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Külföld

Megnyitották a hivatalos EU-képviseletet Zágrábban

Megnyílt az Európai Unió képviselete Zágrábban, miután 28. tagállamként Horvátország is csatlakozott a közösséghez. A horvátok ezután könnyebben léphetnek Magyarországra, az okmányaikat csak szúrópróbaszerűen ellenőrzik, de a határellenőrzés nem szűnik meg, mert a schengeni övezetnek még nem tagja az ország.

Az Európai Unió 28. tagállamában az éjszakai ünneplés után reggel már a hivatalos EU-képviseletet is megnyitották. „Ezentúl az emberek nem elmennek majd Horvátországból, hanem idejönnek” – mondta Zoran Milanovic miniszterelnök.

Iván Gábor zágrábi magyar nagykövet szerint Horvátország 2013. július elsején visszatért oda, ahova mindig is tartozott: Európába. A csatlakozással a magyar diplomácia munkája is megnövekedik majd. „Azzal, hogy Magyarország a mai naptól szavazati joggal bír az unió intézményeiben, nekünk ismerni kell, hogy a kiemelt politikai kérdésekben Horvátország milyen irányt vesz, mik a motivációk és az érzékeny kérdések Horvátország számára” – fogalmazott Iván Gábor.

A horvát képviselők és uniós tisztségviselők a jövő évi európai parlamenti választások után foglalhatják el székeiket Brüsszelben és Strasbourgban. Horvátország uniós belépésével a határ ideiglenes külső határként fog működni, vámjellegét azonban elveszti. A horvátok ezután könnyebben léphetnek Magyarországra, az adataikat csak szúrópróbaszerűen ellenőrzik, úti okmányaikat nem kezelik.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!