2024. 05. 24. Péntek Eszter, Eliza napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Komment 22:50

Külföld

RENDKÍVÜLI – Orosz Örs információi szerint egy költő volt Robert Fico merénylője + videók (FRISSÜLT!)

A szlovák kormányfőt kórházba szállították.

  • RENDKÍVÜLI – Orosz Örs információi szerint egy költő volt Robert Fico merénylője + videók (FRISSÜLT!)

Somkuti Bálint biztonságpolitikai szakértő és Orosz Örs szlovákiai Magyar Szövetség alelnöke bejelentkezésében újabb információk vannak és megvan, hogy ki volt a merénylő.

 Az ujszo.sk  honlapján így írnak: "A támadót Juraj Cintulának hívják. A lévai férfi 1953-ban született. Három verseskötetet írt. Tagja a Szlovák Írószövetségnek."

Az Aktuality úgy tudja, a lövést leadó férfi legális fegyvertartási engedéllyel rendelkezett. A Markíza Juraj C.-ként utal a 71 éves lévai támadóra – írja az Új Szó. 

Sokkolónak és megdöbbentőnek nevezte a Robert Fico szlovák miniszterelnököt ért merényletet a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán szerdán. Szijjártó Péter úgy fogalmazott, "ki gondolta volna, hogy ilyen durva támadás történhet Közép-Európában?!" "Reménykedünk a minél gyorsabb felépülésben, s imádkozunk is érte" - írta a miniszter. Kiemelte, nagy szükség van Robert Ficóra a szlovák és az európai politikában.

Ficót a besztercebányai F. D. Roosevelt Egyetemi Kórházba szállították – számolt be róla az Új Szó. A Markíza arról ír, a kormányfőt a helikopterről hordágyon vitték a sürgősségi osztályra. Ficót egy lepedővel takarták le, így nem lehetett látni, eszméleténél van-e, illetve azt, mennyire súlyosak a sérülései.

Döbbenetes és sokkoló, ami Szlovákia miniszterelnökével történt

– reagált a Napi aktuálisnak a Fidesz kommunikációs igazgatója Robert Fico meglövésének hírére. Menczer Tamás hozzátette: folyamatosan figyelik a híreket, egyeztetnek a külügyi tárcával. Robert Ficonak mielőbbi gyógyulást kívánnak.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke határozottan elítélte a Robert Fico miniszterelnök elleni „aljas támadást” – írja az Új Szó. „Az ilyen erőszakos cselekményeknek nincs helyük a társadalmunkban, és aláássák a demokráciát, a legértékesebb közös javunkat”. Hozzátette, ezekben a pillanatokban Ficóra és családjára gondol.

A Híradónak Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő nyilatkozott az esettel kapcsolatban:

A Magyar Szövetség is elítélte a szlovák miniszterelnök elleni támadást, mielőbbi felépülést kívánt. „A Magyar Szövetség megrendüléssel értesült a miniszterelnököt ért merényletről. Az erőszak és a polarizáció nem a helyes út, mivel az erőszak csak újabb erőszakot szül. Ennek minden formáját mélységesen elítéljük és közösen, egységesen kell küzdeni ellene. Robert Ficónak mielőbbi felépülést kívánunk!” – írták a nyilatkozatban.

Az Új Szó-hoz a szlovák kormányhivatal eljuttatott egy rövid közlemény, amiben azt írják, hogy Ficót életveszélyes állapotban, helikopterrel szállították a besztercebányai kórházba, miután a beavatkozás szükségessége miatt túl sokáig tartott volna őt Pozsonyba szállítani.

Robert Fico kormányfő túl van az életveszélyen – erősítette meg több forrás is a Denník N-nek. Hasi, kéz- és lábsérülést szenvedett. Jelenleg a besztercebányai kórházban kezelik. A Pluska szerint Ficót megműtik.

Mély megdöbbenéssel értesültem a Robert Fico barátomat ért szörnyű támadásról. Imádkozunk a mielőbbi felépüléséért

– írta Orbán Viktor miniszterelnök a Facebook-oldalán. 

Döbbenetes hír érkezett Szlovákiából

A TASR tájékoztatása szerint lövések dördültek a szlovák kormány nyitrabányai (Handlová) kihelyezett ülését követően. A Denník N arról ír, hogy a lövések Robert Fico kormányfőt érték.

Sajtóinformációk szerint a szlovák kormányfőt a gyomrán és a mellkasán érte találat.

A támadás hírét Libos Blaha parlamenti elnökhelyettes megerősítette.

A jelentések szerint azután lőttek a szlovák kormányfőre, hogy a miniszterelnök a kormányülés után az emberek közé ment, ekkor kiáltott valaki, hogy „Robo, gyere ide”. A jelentések szerint Robert Fico épp kezet fogott valakivel, amikor eldörült a lövés. Egyelőre nincs pontos információ arról, hányszor lőttek a politikusra, a szem- és fültanúk három-négy lövésről számoltak be. 

Fico a földre esett, véres sérülés volt a mellkasán és a fején

– tette hozzá. 

A feltételezett elkövetőt őrizetbe vették. A helyszínt és a környéket evakuálták.

Egyelőre nem tudni, milyen súlyosak a szlovák kormányfő sérülései, a parlamentben felfüggesztették az ülésezést.

Zuzana Čaputová szlovák államfő elítélte a támadást, amelyet brutálisnak nevezett. „Sok erőt kívánok Robert Ficónak ebben a kritikus pillanatban, hogy felépüljön a támadásból” – szögezte a szlovák köztársasági elnök.

Közben a közösségi oldalakon elterjedt egy felvétel, amelyen azt látni, amint a szlovák államfőt testőrei menekítik ki a helyszínről:

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Salvini lesújtó véleménnyel van Ursula von der Leyenről

Salvini lesújtó véleménnyel van Ursula von der Leyenről

Nem szavaztam és soha nem fogok szavazni egy olyan emberre, mint Ursula von der Leyen, aki az egyik legrosszabb Európai Bizottságot vezette, és több kárt okozott, mint a jégeső - hangoztatta Matteo Salvini, a Liga olasz párt vezetője egy pénteki sajtótájékoztatóján.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!