2024. 05. 15. Szerda Zsófia, Szonja napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Bayer show 22:45

Külföld

Megkezdték a Costa Concordia felállítását

Megkezdődött a Costa Concordia felállítása. A tengerjáró hajó 2012. január 13-án futott zátonya az olasz partoknál, 4229 emberrel a fedélzetén. A szerencsétlenségben 30 ember vesztette életét, köztük egy magyar is. Két embert azóta is eltűntként tartanak számon, az ő holttestük még a hajóroncsban lehet.

A tengerjáró felállítása többórás késéssel kezdődött el. „Az éjszaka nem kedvezett az időjárás, ezért nem sikerült mindennel időben elkészülnünk, de teljes mértékben urai vagyunk a helyzetnek, és a terveknek megfelelően készülünk, pontosan azt hajtjuk végre, amit előre meghatároztunk” – közölte a mentés vezetője.

A hajó felállításához cementzsákokkal alátámasztott padot építettek, amelyből acélsodronyokat erősítettek a hajóhoz. Egy Eiffel-torony felépülhetett volna abból az acélból, amelyből a Costa Concordia felállításához szükséges állvány és daru készült. A sodronyok és a hajótest között levegővel töltött réteg van. „Ez olyan, mint az újjászületés. Fájdalmas, mert tragédia előzte meg. A kikötőnk szempontjából óriási probléma oldódik meg, ezért azt szeretnénk, hogy minél előbb legyünk meg vele” – nyilatkozta Sergio Ortelli polgármester.

A távvezérlésű művelet akár fél napot is igénybe vehet. A hatalmas vízi jármű mozgatását több kamera figyeli folyamatosan, rögzítik a zajokat is, hogy minden rendellenességet észrevegyenek. Folyamatos ellenőrzés alatt tartják a Costa Concordiából kiáramló környezetszennyező anyagokat is, a hajóval együtt ugyanis nyolcezer kilogramm marhahús és tizenegyezer kilogramm hal süllyedt a tengerbe, márpedig a felbomlott szerves anyagokból hidrogén-szulfid szabadulhat fel.

A világ eddigi legnagyobb hajóroncsának elmozdítását több olasz és külföldi televízió egyenes adásban közvetíti. A Costa Concordia 20 hónapja futott zátonyra, a baleset 32 halálos áldozatot követelt. Közülük két embert hivatalosan azóta is eltűntként tartanak számon, így a terv az, hogy a felállítás után robotokat eresztenek a hajó belsejébe, hogy megkeressék a két utolsó áldozat tetemét.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Véget ért Robert Fico műtétje

Véget ért Robert Fico műtétje

A TA-3 hírtelevízió információi szerint az operáció 3 óra 40 percig tartott. A csatorna szerint Fico jelenleg mély altatásban van, és így is marad a következő órákban.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Helyzetjelentés Szlovákiából + videó

Helyzetjelentés Szlovákiából + videó

Szlovákiába érkezett kollégánk, Bende Balázs, aki a Robert Fico szlovák kormányfő elleni merénylet kapcsán elmondta, az országban nagyon megosztott a szlovák társadalom jelentős része. A többség elítéli a támadást, de sajnos vannak olyanok, akik üdvözlik ezt a súlyos tragédiát.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!