2024. 05. 05. Vasárnap Györgyi napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Európai Híradó 22:55

Külföld

Megkezdődtek a parlamenti választások Cipruson

Megkezdődtek a parlamenti választások vasárnap Ciprus görögök lakta részén, a Ciprusi Köztársaságban. Az előrejelzések szerint csökken a hagyományos nagy pártok támogatottsága és a részvételi arány; a szavazók jelentős része kiábrándult a sorozatos korrupciós botrányok miatt.

  • Megkezdődtek a parlamenti választások Cipruson

Tíz párt verseng a szavazatokért és várhatóan egyik sem szerez abszolút többséget. A szigetországban ötévente tartanak parlamenti választásokat.

A szavazóhelyiségek helyi idő szerint reggel 7 órakor nyitottak meg, és este hat órakor zárnak. Összesen 558 ezer választójogosult adhatja le voksát. Az 1150 szavazóhelyiség mellett kilenc mobil szavazóegység is járja a településeket, hogy a koronavírus-fertőzöttek is leadhassák a szavazatukat.

A Ciprus görögök lakta - nagyobbik - felét ellenőrző kormányzat elnöki rendszerű, éppen ezért a mostani szavazást afféle főpróbának tartják a 2023-ban esedékes elnökválasztás előtt.

Jelenleg a jobboldali Demokratikus Gyűlés párt politikusa, Nikosz Anasztasziádész a második ötéves elnöki periódusát tölti.

Az elmúlt néhány évben súlyos korrupciós botrányok rázták meg a ciprusi közéletet, a felmérések szerint emiatt a kis pártok szerepelhetnek jobban a vasárnapi parlamenti választásokon. Az elnök pártja és a másik hagyományosan nagy párt, a kommunista AKEL támogatottsága visszaeshet.

Az elnök pártjától jobbra álló ELAM párt ugyanakkor 2016-hoz képest megkétszerezheti a támogatottságát, és jelentősen növekedhet a főként fiatal jelölteket csatasorba állító Zöld párt szavazóinak a száma is.

Tartani lehet ugyanakkor attól is, hogy tovább csökken, és az öt évvel ezelőtti 66,6 százaléknál is alacsonyabb lesz a részvételi arány a ciprusi parlamenti választásokon.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!