2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

CPAC Magyarország 2024 09:00

Külföld

Megkezdődött Pamplonában a bikafuttatásokról híres San Fermín-ünnep

A város védőszentjéről kilenc napig tartó szüntelen mulatozással emlékeznek meg a helyiek immár évszázadok óta, és egyre több külföldi is csatlakozik hozzájuk a világ minden tájáról, köszönhetően Ernest Hemingway amerikai írónak, aki emléket állított az ünnepnek Fiesta, a nap is felkel című művében. A hivatalos szombati megnyitón mintegy ötezer, hagyományos fehér-piros ünnepi színekbe öltözött ember töltötte meg a pamplonai városháza előtti teret, és együtt kiáltották: "Viva San Fermín!" vagyis "Éljen San Fermín!".

  • Megkezdődött Pamplonában a bikafuttatásokról híres San Fermín-ünnep

Megteltek a környező épületek balkonjai, ablakai, amelyek várhatóan tele lesznek bámészkodókkal a következő nyolc reggelen is, amikor az ünnepségsorozat leghíresebb eseményei, a bikafuttatások zajlanak majd.

A 848 négyzetméteres táv útvonalára kilátással rendelkező lakástulajdonosok évek óta bérbe adják balkonjaikat, és akár 100-200 euró közötti összeget is elkérnek a turistáktól.

A bikafuttatások tíz éve nem végződtek tragédiával, és a hatóságok igyekeznek mindent el is követni annak érdekében, hogy ez így is maradjon. Például csúszásgátló folyadékkal vonják be a belváros síkosra koptatott macskaköveit 1700 négyzetméternyi területen. Továbbá szigorú előírások vonatkoznak a futók ruházatára és magatartására is.

A bikafuttatásokkal együtt 496 különböző programmal készültek a szervezők idén, lesznek bikaviadalok és koncertek is.

A biztonságra 2600 rendfenntartó vigyáz, újdonságként ebben az évben francia, olasz és amerikai rendőrök is csatlakoztak a spanyolokhoz a külföldi vendégek jobb tájékoztatása érdekében.

Ahogy már évek óta, úgy idén is kiemelt figyelmet fordítanak a szexuális támadások megelőzésére. A kampány részeként információs pontot állított fel a városvezetés, ahol négy nyelven osztogatnak tájékoztató szórólapokat és piros tenyeret ábrázoló matricát, amely az erőszakos cselekmények elutasításának kifejezése.

Minderre azért van szükség, hogy szórakozás közben se feledkezzen meg senki mások tiszteletéről - hangsúlyozta korábban a sajtónak nyilatkozva Enrique Maya polgármester, aki szerint a San Fermín-ünnep megítélésére káros hatással volt az a három évvel ezelőtti szexuális támadás, amikor öt férfi erőszakolt meg egy fiatal nőt Pamplonában.

Az ügy óriási visszhangot váltott ki Spanyolországban, különösen miután első fokon a helyi bíróság az enyhébb súlyú szexuális visszaélésben találta bűnösnek az elkövetőket. Országszerte tömegtüntetések kezdődtek a döntés hatására. A spanyol kormány pedig kilátásba helyezte a büntetőtörvénykönyv módosítását.

A spanyol legfelsőbb bíróság végül idén június végén csoportos nemi erőszak miatt jogerősen 15 év börtönre ítélte a magukat egymás közt "falkának" nevező férficsoportot.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Már érik a szamóca, jó termés várható

Már érik a szamóca, jó termés várható

A fűtött és fűtetlen fóliasátrakban már érik a magyar szamóca, május elején a szabadföldi ültetvényeken is megkezdődhet a szüret. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Zöldség Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) csütörtökön kiadott körképe szerint az idén kiegyensúlyozott termés várható.
13 éves lányt molesztált, őrizetbe került

13 éves lányt molesztált, őrizetbe került

Egy baranyai lakásotthon nevelője tett bejelentést a rendőrségen április 21-én arról, hogy egyik neveltjük az előző éjszakát egy ismeretlen férfival Baranyajenőn töltötte. A 13 éves lány elmondása szerint akarata ellenére a férfi fogdosta és szexuálisan molesztálta őt.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!