2024. 05. 23. Csütörtök Dezső napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Külföld

Megkezdődött a „Trumpeachment 2.0”

  • Megkezdődött a „Trumpeachment 2.0”

Megkezdődött Donald Trump alkotmányos felelősségre vonási tárgyalása

Helyi idő szerint kedden délután megkezdődött Donald Trump volt amerikai elnök második alkotmányos felelősségre vonási (impeachment) tárgyalása a szenátusban.

A republikánus politikus ellen a demokraták lázadás szítása miatt emeltek vádat, a Capitolium január eleji megtámadása előtt tartott nagygyűlésen mondott, gyújtó hangú beszéde miatt, amely után hívei megrohamozták a törvényhozás épületét, ahol a szenátus éppen a Trump által elveszített, novemberi elnökválasztás eredményét készült hitelesíteni. A támadásban öten életüket vesztették, köztük egy rendőr is.

A várhatóan legalább egy hétig tartó tárgyalás kedden négyórás vitával kezdődik, amely során arról tárgyalnak, hogy alkotmányos-e az eljárás. A szenátus ezt követően szavaz arról, hogy elutasítják-e a volt elnök elleni vádat. Amennyiben ez a voksolás azzal az eredménnyel zárul, hogy az eljárás alkotmányos, akkor szerdán folytatódik a tárgyalás a vád érveinek ismertetésével.

A szenátus vezetői abban állapodtak meg, hogy mindkét fél 16 órát kap érveinek bemutatására, napi legfeljebb 8 órában. Azaz a demokraták szerdán és csütörtökön, Trump ügyvédei pedig pénteken és szombaton kapnak szót. Később lesz alkalma a szenátoroknak kérdéseket is feltenni, és további eljárási szavazások is lehetnek.

A demokraták január 13-án szavazták meg a republikánus párti amerikai elnök felmentését célzó eljárás megindítását, amelyet tíz republikánus párti képviselő is támogatott a 222 demokrata párti honatya mellett.

Ezzel Donald Trump lett az első amerikai elnök, aki ellen a képviselőház két alkalommal is a felmentési eljárás megindítására szavazott. 2019-ben a hivatali hatalmával való visszaéléssel és a kongresszus munkájának akadályozásával indult ellene impeachment eljárás, akkor a szenátus felmentette.

Szakértők szerint szinte biztosra vehető a volt elnök újabb felmentése, ugyanis a szenátusban kétharmados többségnek, azaz legalább 17 republikánus politikusnak is támogatnia kellene az elnök elítélését. Ugyanakkor egy január végi szenátusi szavazás - amelynek során arról voksoltak, hogy folytassák-e a Donald Trump volt elleni alkotmányos vádeljárást - is azt mutatta, hogy a republikánusok többsége ellenzi az eljárást. 50 felsőházi republikánus képviselőből 45-en arra szavaztak, hogy a felelősségre vonási eljárás alkotmányellenes.

Donald Trump ügyvédei hétfőn közleményükben alkotmányellenesek nevezték a volt elnök felelősségre vonási eljárását, és a tárgyalást "politikai színjátéknak" nyilvánították. "Ahelyett, hogy a ház elnöke és szövetségesei a nemzet gyógyulására összpontosítanának, vagy legalábbis a Capitoliumot megrohamozó törvénysértők büntetőeljárásával törődnének, megpróbálták saját politikai haszonszerzésük érdekében kihasználni a pillanatnyi káoszt" - fogalmaztak. Az ügyvédek a szenátust az ügy elutasítására szólították fel.

Amennyiben a volt elnököt elítélnék, elveszítheti a neki járó juttatásokat és a szenátus egy utólagos szavazást tarthatna arról, hogy Donald Trump soha többet ne indulhasson újra elnökválasztáson. Ellentétben a felelősségre vonási eljárással, ebben az esetben csak a szenátus egyszerű többségére lenne szükség.

 

Ma kezdődik a a „Trumpeachment 2.0”

Trumpeachment - ma kezdődik Washingtonban a Donald Trump elleni második alkotmányos eljárás. Az első napon a meghallgatásoké a főszerep. Nem volt még a történelemben amerikai elnök, aki ellen kétszer is indult volna per azért, hogy elmozdítsák hivatalából. Ráadásul Donald Trumpot már el sem lehet mozdítani, hiszen már nem ő az Egyesült Államok elnöke. Sokan pont ezért tartják alkotmányellenesnek az eljárást.

Donald Trump ellen a demokraták lázadás szítása miatt emeltek vádat. Január hatodikán ugyanis nagygyűlése után rohamozta meg a tömeg a Capitoliumot, ahol a szenátus éppen a novemberi elnökválasztás eredményét készült hitelesíteni. A zavargásokban öten vesztették életüket, köztük egy rendőr is. A demokraták azzal vádolják a korábbi elnököt, hogy feltüzelte a tömeget.

Az alsóházi képviselők január 13-án megszavazták a republikánus párti amerikai elnök felmentését célzó eljárás megindítását. Szakértők szerint szinte biztosra vehető a volt elnök újabb felmentése, ugyanis a felsőházban legalább 17 republikánus szenátornak kellene átszavaznia a demokratákhoz. Azonban a volt elnök pártja egységesnek tűnik ebben az ügyben. A sajtó számításai szerint 50 szenátorból mindössze öten szavaznának Trump ellen.

Ezért is tartja komolytalannak az egész eljárást Alan Derschowitz emeritus jogászprofesszor. A Newsmax adásában Greg Kelly Showban Trump korábbi védőügyvédje rámutatott, a volt elnök jogi csapata helyesen azt a tanácsot adta Trumpnak, hogy ne tegyen vallomást.

Donald Trump az első amerikai elnök, aki ellen a képviselőház két alkalommal is megindította az impeachment-eljárást. 2019-ben hivatali hatalmával való visszaéléssel és a kongresszus munkájának akadályozásával vádolták meg, a szenátus akkor felmentette.

Hír TV, MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Már nem túlélőket, hanem csak holttesteket keresnek + videó

Már nem túlélőket, hanem csak holttesteket keresnek + videó

Szerdán délután a rendőrség munkatársai megtalálták a verőcei hajóbaleset egyik áldozatának holttestét. A testet Budapesttől 40 kilométerre emelték ki a Dunából. A tragédia többi áldozatát továbbra is keresi a rendőrség és a katasztrófavédelem.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

A nap kérdése

A nap kérdése

Ön szerint van értelme a békéről tárgyalni Oroszország részvétele nélkül?
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!