2020. február 26.,
szerda, Géza napja

Január 21-én kezdődhet az alkotmányos eljárás Donald Trump ellen

Hír TV

2020. január 17., péntek 10:25

Felesküdött az amerikai legfelsőbb bíróság elnöke előtt az a száz szenátor, akik döntést fognak hozni arról hogy el kell-e mozdítani Donald Trumpot hivatalából. Az alkotmányos eljárást az amerikai törvényhozás demokrata többségű alsóháza indította el az elnök ellen hatalommal való visszaélés és a kongresszus munkájának akadályozása miatt.

 

Kongresszusi képviselők vitték át a szenátusba az amerikai törvényhozás alsóházában december 18-án megszavazott hivatalos dokumentumot, amely a Donald Trump elleni vádakat tartalmazza. A törvény szerint egy úgynevezett impeachment-eljárásban, vagyis alkotmányos vádemelési eljárásban lehet elmozdítani az amerikai elnököt pozíciójából. Trump ugyanis a vád szerint visszatartott egy 391 millió dolláros, Ukrajnának szánt katonai segélyt annak fejében, hogy Kijev indítson gazdasági eljárást egyik demokrata ellenfele, Joe Biden fia ellen. Erről Donald Trump egy kiszivárgott felvétel tanúsága szerint telefonon beszélt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.

A legfrissebb bizonyítékokat - kézzel írt feljegyzéseket, leveleket, e-maileket - egy Lev Parnas nevű ukrán születésű amerikai állampolgár, Donald Trump személyes ügyvédjének korábbi üzlettársa, adta át a képviselőház hírszerzési bizottságának. Parnas több sajtóorgánumnak is azt nyilatkozta, hogy bár ő maga nem beszélt ezekről az ügyekről Trumppal, az elnök mindenről tudott. Donald Trump tagadta, hogy ismerné Lev Parnas.

A Fehér Ház törvényt sértett az Ukrajnának megszavazott segély visszatartásával - állapította meg közben jelentésében a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal nevű, pártoktól független ellenőrző szervezet. A demokratapárti kongresszusi házelnök, Nancy Pelosi azt mondta, a jelentés a demokraták azon követelését igazolja, hogy a szenátusi tárgyaláson szükség lesz tanúk meghallgatására. Ezt azonban még a republikánus szenátoroknak is meg kell szavazniuk.

Az Egyesült Államok történetében ez lesz a harmadik ilyen eljárás. A per a tervek szerint január 21-én kezdődik, a republikánus elnök elmozdításához kétharmados többség szükséges a republikánus többségű szenátusban. Elemzők szerint erre jelen helyzetben kicsi az esély.

Hír TV