2020. szeptember 19.,
szombat, Vilhelmina napja

Megkezdődött a tavalyi guatemalai vulkánkitörés áldozatainak felkutatása

MTI

2019. október 10., csütörtök 09:10

Szakértők megkezdték a tavalyi guatemalai vulkánkitörés áldozatainak felkutatását több mint 16 hónappal a tragédia után - közölték helyi idő szerdán a helyi hatóságok.

A fővárostól, Guatemalavárostól 40 kilométerre délnyugatra fekvő Fuego (Tűz) nevű vulkán tavaly június 3-án tört ki. Több mint kétszáz ember halt meg, és sokukat mindmáig nem találták meg.

A guatemalai törvényszéki antropológiai alapítvány és a katasztrófavédelem illetékesei szerdán bejelentették, hogy előző nap megkezdődött az áldozatok felkutatása munkagépekkel, és már megtalálták az első holttestet. A kutatásban nyolc régész, két antropológus és 16 helybéli lakos vesz részt. Azt remélik, hogy hetven-nyolcvan áldozatot találnak. A halottak "kézi" keresése az előző hónapban kezdődött meg.

A Fuego vulkán kitörése több mint 1,7 millió embert érintett Escuintla, Alotenango és San Pedro Yepocapa közigazgatási körzetben. A nagy erővel kitörő tűzhányó 16 órán keresztül lövellt kis sűrű fekete füstöt mintegy 10 kilométeres magasságba. A feltörő láva, izzó kőzet és forró hamu több környékbeli falut temetett maga alá, nagy károkat okozva. Közel 3300 embert menekítettek ki a vulkánhoz közeli településekről.

A halálos áldozatok közül sokan szénné égtek vagy megfulladtak a mérgező gázoktól. Sok holttest azonosításhoz DNS-vizsgálatra volt szükség.

Guatemala 32 tűzhányója közül a 3763 méter magas Fuego a legaktívabb. Tavaly kétszer tört ki, és a júniusi volt az elmúlt negyven év leghevesebb kitörése.

 

MTI