2023. 11. 28. Kedd Stefánia napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:30

Külföld

Megkezdődött a tavalyi guatemalai vulkánkitörés áldozatainak felkutatása

Szakértők megkezdték a tavalyi guatemalai vulkánkitörés áldozatainak felkutatását több mint 16 hónappal a tragédia után - közölték helyi idő szerdán a helyi hatóságok.

  • Megkezdődött a tavalyi guatemalai vulkánkitörés áldozatainak felkutatása

A fővárostól, Guatemalavárostól 40 kilométerre délnyugatra fekvő Fuego (Tűz) nevű vulkán tavaly június 3-án tört ki. Több mint kétszáz ember halt meg, és sokukat mindmáig nem találták meg.

A guatemalai törvényszéki antropológiai alapítvány és a katasztrófavédelem illetékesei szerdán bejelentették, hogy előző nap megkezdődött az áldozatok felkutatása munkagépekkel, és már megtalálták az első holttestet. A kutatásban nyolc régész, két antropológus és 16 helybéli lakos vesz részt. Azt remélik, hogy hetven-nyolcvan áldozatot találnak. A halottak "kézi" keresése az előző hónapban kezdődött meg.

A Fuego vulkán kitörése több mint 1,7 millió embert érintett Escuintla, Alotenango és San Pedro Yepocapa közigazgatási körzetben. A nagy erővel kitörő tűzhányó 16 órán keresztül lövellt kis sűrű fekete füstöt mintegy 10 kilométeres magasságba. A feltörő láva, izzó kőzet és forró hamu több környékbeli falut temetett maga alá, nagy károkat okozva. Közel 3300 embert menekítettek ki a vulkánhoz közeli településekről.

A halálos áldozatok közül sokan szénné égtek vagy megfulladtak a mérgező gázoktól. Sok holttest azonosításhoz DNS-vizsgálatra volt szükség.

Guatemala 32 tűzhányója közül a 3763 méter magas Fuego a legaktívabb. Tavaly kétszer tört ki, és a júniusi volt az elmúlt negyven év leghevesebb kitörése.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!