2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar ráadás

Következik:

Hazahúzó 01:00

Külföld

Megkezdődött a katalán szeparatisták pere

Alapvető emberi jogokat sért a katalán függetlenségi vezetők bírósági pere védőügyvédjeik szerint. A spanyol legfelsőbb bíróságon megkezdődött annak a 12 szeparatista politikusnak a pere, akik 2 évvel ezelőtt alkotmányellenesen tartottak függetlenségi népszavazást.

  • Megkezdődött a katalán szeparatisták pere

„Az önrendelkezés nem bűncselekmény” - olvasható a katalán függetlenségi vezetők mellett tüntetők transzparensén. Több hivatalos intézmény épülete előtt is tiltakoztak Madrid belvárosában a 12 katalán szeparatista tárgyalásának első napján. A vádlottak a 2017 október 1-jén alkotmányellenesen megtartott és rendőri erőszakba torkollott függetlenségi népszavazás megrendezése, valamint a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadása miatt állnak bíróság elé.

„Ez egy teljesen egyértelmű politikai per, és nem engedik, hogy nemzetközi megfigyelők is részt vegyenek. Ez az igazi Spanyolország, Spanyolország nem demokrácia, nincs jogállamiság, nincs jogok védelme és nincs szabadság védelme, ez a per a demokraták ellen folyik”– állítja a katalán regionális kormány szóvivője, Elsa Artadi. 

Az ügyészség szerint a vádlottak veszélybe sodorták az ibériai ország alkotmányos rendjét, és Katalónia függetlenségére irányuló tervükhöz erőszakot is alkalmaztak. Ezért 7 és 25 év közötti börtönbüntetést kértek rájuk. A védelem szerint azonban a bírósági eljárás a függetlenségi politikusok alapvető jogait sérti.

„Nincs olyan nemzetközi vagy Európai Uniós törvény, amely megtiltana egy állam alatti entitás elszakadását, ilyen nem létezik. Nem fogják megtalálni sehol. Meg tudjuk védeni az önrendelkezést, hiszen az a béke szinonimája, nem pedig a háborúé”– mondta a vádlottak védője, Andreu van den Eynde.

Több ügyvéd kifogásolta azt is, hogy a bíróság számos benyújtott bizonyítékot elutasított, ezért nemzetközi megfigyelők részvételét követelik a perben.

Közben Brüsszelben szolidaritási tüntetés kezdődött az európai intézmények előtt, amihez korábbi katalán regionális kormányzati miniszterek és a flamand nacionalista párt tagjai is csatlakoztak.

„Itt vagyunk az európai intézmények előtt, mert úgy tűnik, ez az a hely, ahol a katalán emberek felszólíthatják Európát, hogy ébredjen fel, és értse meg, hogy a spanyol állam nem tarthat politikai rabokat. Politikai rabok amiatt a puszta tény miatt, hogy népszavazást tartottak, és mert megkérték a katalánokat, hogy voksoljanak. Ez nem bűntett Spanyolországban, de a világ többi részén sem”– nyilatkozta a volt katalán kulturális miniszter, Lluis Puig. A per várhatóan három hónapig fog tartani, heti három tárgyalási napon. Ezalatt mintegy 600 tanút hallgatnak meg.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!