2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Külföld

Megkezdődött a bírósági eljárás Netanjahu ellen

Megkezdődött a bírósági eljárás Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök ellen korrupció, csalás és hivatali visszaélés vádjával vasárnap Jeruzsálemben.

  • Megkezdődött a bírósági eljárás Netanjahu ellen

Izrael történelmében először fordult elő, hogy hivatalban lévő miniszterelnök ellen büntetőeljárás indult.

Az izraeli televíziók élő adásban közvetítették, amint Netanjahu bevonult a jeruzsálemi körzeti bíróság üléstermébe. A kormányfő az ügyvédjeivel beszélt, és nem ült le a vádlottak padjára, amíg jelen voltak a kamerák.

Netanjahu a bíróság épületében, a terembe való belépése előtt tartott beszédében - a mögötte felsorakozott Likud párti miniszterek előtt állva - azzal vádolta meg a rendőrséget és az ügyészséget, hogy személye, a Likud párt, valamint a jobboldali kormányzás megbuktatására törekednek, ezért mondvacsinált ürügyekkel vádakat koholtak ellene.

"A cél az erős, jobboldali miniszterelnök ártalmatlanná tétele, hogy így távolítsák el hosszú évekre az ország éléről a nemzeti tábort" - mondta a kormányfő, aki a baloldalt és a médiát ellene szőtt összeesküvéssel vádolta.

Netanjahu beszédében azt követelte, hogy a média élő adásban közvetítse tárgyalásának minden ülését. A 12-es televízió szakértői szerint ezt már kérték korábban a politikus ügyvédei, de a bíróság elutasította a kérést.

A vádlottak padján foglal helyet Saul Elovics, a Bezeq telekommunikációs cég főrészvényese és felesége is, akik a 4000-es akta vádjai szerint a Walla nevű honlapon a Netanjahu család kérései alapján befolyásolták a hírek tartalmát, cserébe Netanjahu számukra kedvező gazdasági döntéseket hozott.

Szintén vádlott Moni Mózesz, a Jediót Ahronót című újság tulajdonosa, aki a rendőrséghez eljutott hangfelvételek tanúsága alapján arról egyezkedett Netanjahuval, hogy lapjában Netanjahunak kedvező híradásokkal, gazdasági előnyök fejében elősegíti hivatalban maradását. Ezen kívül azzal is vádolják a kormányfőt, hogy nagy értékben ajándékokat fogadott el gazdag üzletemberektől.

Netanjahu tagadja, hogy bűncselekményt követett volna el.

Az első tárgyalási napon Netanjahu kijelentette, hogy ismeri a vádiratot, majd ügyvédjei a további tárgyalásokról egyeztettek a bírókkal. A tévé értesülései szerint a három bíróból álló tanács gyors és hatékony, heti 3-4 tárgyalást javasolt, de a kormányfő ügyvédjei hosszabb időt kértek az alaposabb felkészüléshez.

A vádat képviselő ügyésznőt biztonsági őrök kísérték a teremhez, a kormányfő híveinek fenyegetései nyomán állandó védelmet rendeltek mellé. A tárgyalás minden résztvevője szájmaszkot viselt, betartva a koronavírus-járvány elleni óvintézkedéseket.

Már reggel óta több százan tüntettek két, egymással farkasszemet néző csoportban Netanjahu mellett és ellen a miniszterelnöki rezidenciánál Jeruzsálemben. Dél körül a "bibisták", vagyis Benjámin Netanjahu feltétlen támogatói átvonultak a körzeti bíróság elé, és ott folytatták tiltakozásukat. A Netanjahu távozását "crime minister" molinó mellett követelők továbbra is a rezidenciánál maradtak.

Eredetileg március közepén kellett volna elkezdeni Benjámin Netanjahu perét, de akkor, az átmeneti kormányba általa kinevezett igazságügyi miniszter kérésére, a koronavírusra hivatkozva májusra halasztották az első tárgyalást.

Előzőleg a tavaly áprilisi, majd szeptemberi választások után a kormányfő azért nem tudott kormányt alakítani, mert az ellene folyó korrupciós eljárások miatt számos párt bejelentette, hogy nem lép koalícióra az általa vezetett jobboldali Likud párttal. Beni Ganz a Kék - fehér párt élén az idei, márciusi választások után ezt az ígéretét megszegte, és koalíciós megállapodást kötött Netanjahuval. Döntése után pártja kettészakadt, a képviselők mintegy fele Jaír Lapid és Móse Jaalon vezetésével az ellenzék soraiba ült át.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!