2023. 03. 29. Szerda Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Háború Ukrajnában 13:05

Külföld

Megjósolhatatlan, ami most következik

Hétfőtől hatályba lépett az orosz–török egyezség alapján létrehozott fegyverkorlátozás a szíriai Idlíb tartományban. A regionális hatalmak egy demilitarizált övezetet hoztak létre a török–szíriai határ közelében, ettől remélik a szíriai kormányerők és a megmaradt iszlamista erők közötti fegyveres konfliktus megoldását.

  • Megjósolhatatlan, ami most következik

Vlagyimir Putyin és Recep Tayyip Erdogan egy hónappal ezelőtt ötlötték ki a megoldást az ibdíbi katasztrófa elkerülésére. Az észak-szíriai tartomány az országban harcoló dzsihadista erők utolsó fellegvára, a szíriai kormánycsapatok által bekerített zónában mintegy 30 ezer iszlamista fegyveres rendezkedett be a végső ellenállásra, ezzel mintegy 1 millió civil lakos rekedt a háborús övezetben. Az orosz és a török elnök egy 20-30 kilométer széles demilitarizált zóna kialakítását jelentette be a két szemben álló erő között, hogy a lakosok el tudjanak vonulni, és az azonnal harcok elkerülhetők legyenek.

„Szerintem a demilitarizált övezet első célja, a zónában történő katonai aktivitás megszüntetése kivitelezhető. Az egész idlíbi helyzet megoldásáról azonban nagyon korai még beszélni. A megoldás még nincs meg, ez egy lépés volt csak” – nyilatkozta Szarikisz Kasszargján szíriai politikai elemző.

A török hadsereg szerdán jelentette be, hogy az övezetből a szemben álló felek kivonták az összes nehézfegyverzetet.

„A dzsihadisták joggal érezhetik úgy, hogy le akarják őket fegyverezni, és végső soron ki akarják őket szorítani Szíria területéről. Emiatt megjósolhatatlan válaszlépésekre, támadásokra számíthatnak részükről a török és az orosz egységek” – véli Burak Ozpek, az Idlíbi Közgazdaságtudományi Egyetem professzora.

A dzsihadista fegyvereseknek nincs hova menniük innen. Többségük külföldi, akik azért érkeztek Szíriába, hogy csatlakozzanak az Iszlám Államhoz, és megteremtsék a közel-keleti térség nagy kalifátusát.

Bassár el-Aszad szíriai elnök a napokban újra megerősítette, hogy a 7 éve tartó polgárháború során a mérsékelt és a radikális felkelők erők által ellenőrzött minden szíriai területet vissza fog foglalni. Ha a diplomácia és a leszerelés nem megy, akkor végső soron katonai erővel.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Bulizni biztonságtudatosan is lehet

Bulizni biztonságtudatosan is lehet

Erősödik a Balaton Sound a biztonságos fesztiválozást segítő szakértői csapata. Dr. Zacher Gábor toxikológus és Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus mellé - Safety First „nagykövetként” - csatlakozott Molnár István Jenő, jogász, bűnmegelőzési szakértő valamint a TITS Gang, DJ Yamina és DJ Metzker Viktória, a biztonságos bulizás aktív szószólói. A szakértő csapatot a fesztiválon önkéntesek segítik, ehhez már várják a fiatalok jelentkezését.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

Brüsszel nehezítené az európai tartózkodást a migránsok számára

Brüsszel nehezítené az európai tartózkodást a migránsok számára

Az Európai Parlament állampolgári jogi, bel- és igazságügyi bizottsága, a LIBE lerövidítené tartózkodási engedélyhez jutást az Európai Unióba érkező migránsok számára. A menekültkérelmek elbírálása idején pedig civil szervezetek ellenőrizhetnék a befogadóállomásokon a migránsokkal való bánásmódot. További részletek brüsszeli tudósítónktól, Zöldhegyi Katalinttól.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!