2024. 03. 05. Kedd Adorján, Adrián napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Napi aktuális 06:00

Külföld

Meghaladta a 18 milliót a beadott első oltási dózisok száma Nagy-Britanniában

A brit egészségügyi minisztérium szerdai ismertetése szerint meghaladta a 18 milliót a koronavírus ellen beadott első oltási dózisok száma Nagy-Britanniában. Az új adatsorból kitűnik, hogy az utóbbi tíz napban több mint 3 millióan részesültek a vakcinában. Belgiumban ugyanakkor jelentősen késik az idősek beoltása, és ismét emelkedik a járványgörbe.

  • Meghaladta a 18 milliót a beadott első oltási dózisok száma Nagy-Britanniában

A szaktárca beszámolója szerint eddig 18 242 873-an kapták meg a koronavírus elleni oltás első dózisát, a második adagot 669 105 embernek adták be.

Az első és a második beadott dózisok száma ennek alapján 19 millió közvetlen közelében jár.

A brit kormány február 15-re tűzte ki azt a célt, hogy az oltási menetrend élén szereplő négy legveszélyeztetettebb lakossági csoport mindegyik tagja - 15 millió ember - megkaphassa a koronavírus elleni oltásnak legalább az első dózisát.

Ez a cél a határidő előtt egy nappal teljesült: február 14-ig 15 062 189-en kapták meg az első dózist, és a szerdai adatok alapján azóta további 3,2 millió embert oltottak be.

Az egészségügyi minisztérium szerdai kimutatása szerint mozgó egyheti időszakokra vetítve Nagy-Britanniában jelenleg átlagosan 329 ezer első oltási adagot adnak be naponta.

Az eddigi napi rekordot január 30-án érték el: aznap csaknem 600 ezer embert oltottak be a vakcina első adagjával.

A brit kormány új célkitűzése az, hogy július végére a teljes brit felnőtt lakosság - hozzávetőleg 58 millió ember - megkapja a koronavírus elleni oltást.

Az eredeti oltási menetrend ezt a célt szeptemberre tűzte ki, de Boris Johnson brit miniszterelnök a hétvégén bejelentette: az oltási kampány eddigi lendülete alapján, és az ütem még további gyorsításának szándékától vezérelve a brit kormány a céldátumot július végére előrehozta.

Sarah Gilbert, az Oxfordi Egyetem oltóanyag-kutatási professzora a londoni alsóház tudományos és technológiaügyi bizottságának szerdai meghallgatásán kijelentette: a jövőben várhatóan orrspray vagy tabletta formájában alkalmazható oltások is megjelennek a koronavírus elleni vakcinák sorában.

A szerdán ismertetett új adatok szerint mindeközben továbbra is folyamatosan és jelentős ütemben csökken az új fertőződések, a koronavírus-fertőzés okozta Covid-19 betegség miatt újonnan kórházi kezelésre szorulók és a halálozások száma Nagy-Britanniában.

A brit egészségügyi minisztérium közölte: a szerdán zárult egy hétben 73 392 koronavírus-fertőzést azonosítottak szűrővizsgálatokkal, 12 634-gyel, 14,7 százalékkal kevesebbet, mint egy héttel korábban.

Az elmúlt egy hétben 10 171 beteget kellett kórházba szállítani, 2646-tal, 20,6 százalékkal kevesebbet, mint az egy héttel korábbi azonos időszakban.

A brit kormány számítási módszertana szerint - amely a koronavírus-fertőzés megállapítása utáni 28 napon belül bekövetkező haláleseteket veszi figyelembe - a szerdán zárult egy hétben 2815 páciens haláláról érkezett jelentés.

Ez azt jelenti, hogy a Covid-19 betegség okozta halálozások heti száma 1267-tel, 31 százalékkal csökkent az előző héttel összevetve.

Belgiumban jelentősen késik az idősek beoltása

Az oltóanyagok szállításának késlekedése miatt jelentősen halasztódik, március eleje helyett várhatóan leghamarabb csak a jövő hónap végén kezdik meg a 65 évesnél idősebbek beoltását Belgiumban, pedig a koronavírussal újonnan megfertőzöttek száma ismét emelkedik az országban - közölte a The Brussels Times című, angol nyelvű belga hírportál szerdán. 

A hírportál információi szerint úgy az amerikai Moderna, mint a brit-svéd AstraZeneca gyógyszergyártó vállalat csak késéssel tudja szállítani az oltóanyagok február végére ígért adagjait Belgium számára. A szállítási kapacitás csökkenése miatt a 65 évesnél idősebbek mellett a fiatalabb korosztályok beoltása is késedelmet szenved - közölték.

Az illetékes belga minisztérium megerősített információira hivatkozva a portál arról is beszámolt, hogy a koronavírus-fertőzés mutatóinak újbóli emelkedése ellenére március 1-jén kinyithatnak a fizikai érintkezéssel járó munkát végző vállalkozások Belgiumban. A döntés a kozmetikusokat, a manikűr-, a tetováló- és a masszázsszalonokat érinti. A fodrászatok több mint három hónapos zárva tartás után február 13-án már kinyithattak. A koronavírus-járvány visszaszorítását célzó intézkedések felülvizsgálatáért felelős kormányközi munkacsoport péntekre tervezett ülését követően más enyhítő intézkedés bejelentése nem várható - tették hozzá.

A The Brussels Times közölte azt is, hogy az Európai Bizottság tíz napot adott Belgiumnak, hogy további magyarázatokkal szolgáljon a nem alapvető ki-, illetve beutazásokra vonatkozó, januárban bevezetett tilalomról. Az uniós végrehajtó testület úgy ítélte meg, hogy kevésbé szigorú intézkedések is elégségesek lettek volna a közegészség védelmére kitűzött célok eléréséhez. Belgium a nem alapvetően szükséges utazásokra vonatkozó ki- és beutazást korlátozó, eredetileg március elsejéig szóló korlátozó intézkedéseket nemrégiben egy hónappal meghosszabbította.

A belga közegészségügyi intézet szerdai tájékoztatása szerint újra növekszik a koronavírussal újonnan megfertőzöttek száma, a járvánnyal összefüggő napi elhalálozásoké azonban csökkent az országban.

Belgiumban egyhetes viszonylatban átlagosan napi 34 ember vesztette életét a fertőzés következtében, ami 11,2 százalékos csökkenést jelent egy hét alatt. A járvány megjelenése óta 21 956-an haltak meg koronavírus-fertőzésben az országban. Az újonnan fertőzöttek száma növekedést mutat, az elmúlt hétnapos időszakban naponta átlagosan 2170,7 új esetet jegyeztek fel a hatóságok. Ez 19 százalékos növekedést jelent egy hét alatt. A kórházi felvételek száma szintén növekszik. Február 17. és 23. között 867 beteg került kórházba, naponta átlagosan 123, ami 4,7 százalékos növekedést jelent. Jelenleg 1707 kórházi ágyat foglalnak el a koronavírussal megfertőződött betegek, közülük 355 fekszik intenzív osztályon (+2 százalék), 176-nál lélegeztetőgépet is alkalmazni kell. A beszámoló szerint a koronavírus elleni oltóanyag első adagját ez idáig 428 729-en, a második dózist 280 839-en kapták meg az országban. A járvány megjelenése óta 757 696-an fertőződtek meg az új típusú koronavírussal Belgiumban.

Norvégiában eközben márciusban felülvizsgálják az intézkedéseket, Dániában enyhítenek, Svédországban pedig szigorítanak.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Megalakult a stratégiai tanácsadó testület

Megalakult a stratégiai tanácsadó testület

A testület célja, hogy elemzésekkel és tanácsokkal segítse a kormány és a miniszterelnök munkáját a kormányzás egyes területeinek stratégiai szempontból történő áttekintésével. A testület elnöke Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Beteg javaslat egy liberális szenátortól

Beteg javaslat egy liberális szenátortól

Egy demokrata párti szenátor Kentucky államból megdöbbentő javaslattal állt elő. A felvetésében arról beszélt, hogy olyan babákat kell készíteni, melyek gyerekekre hasonlítanak és szexuális segédeszközként szolgálhatnak a pedofiloknak abban, hogy ne a valódi gyerekek felé forduljanak.
Szijjártó Péter: A béke és a jó magyar-amerikai kapcsolatok neve Donald Trump

Szijjártó Péter: A béke és a jó magyar-amerikai kapcsolatok neve Donald Trump

A kormány azt szeretné, hogy a világ egy békésebb hely legyen, és hogy a magyar-amerikai kapcsolatok jól alakuljanak az elkövetkező időszakban, márpedig mindkét ügy szempontjából Donald Trump győzelme lenne kedvező az amerikai elnökválasztáson - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn New Yorkban.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!