2024. 02. 29. Csütörtök Elemér napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 07:30

Külföld

Megemlékezés a srebrenicai mészárlás 25. évfordulóján

A srebrenicai mészárlás 25. évfordulójára emlékeztek Bosznia-Hercegovinában. 1995. július 11-ével kezdődően követték el a második világháború utáni európai történelem legsúlyosabb vérengzését. A boszniai polgárháborúban a szerb erők Srebrenica városának környékén több mint nyolcezer bosnyák férfit és fiút mészároltak le.

  • Megemlékezés a srebrenicai mészárlás 25. évfordulóján

A megemlékezések már szerdán elkezdődtek. A bosnyák túlélők megtartották szokásos felvonulásukat Bosznia keleti részén, azon az útvonalon, amelyen haladva elmenekültek a szerb halálbrigádok elől.

Jugoszlávia szétesése után az 1992-től 1995-ig tartó boszniai polgárháborúban a szerb erők népirtását tétlenül szemlélték a holland ENSZ-katonák. A boszniai háborúnak néhány hónappal később az amerikaiak vezette nemzetközi koalíció vetett véget. A népirtás fő felelőseit: Slobodan Milosevic szerb elnököt, Radovan Karadzic boszniai szerb elnököt és Ratko Mladic boszniai szerb tábornokot elítélte Hágai Nemzetközi Bíróság.

Az évfordulós megemlékezést a koronavírus-járvány nagyban befolyásolta. A helyszínen a biztonsági távolságtartás figyelembevételével, védőmaszkban hajtottak fejet az áldozatok emléke előtt.

Bill Clinton, aki amerikai elnökként részese volt a boszniai béke megteremtésének, videóüzenetet küldött, csakúgy, mint Károly herceg brit trónörökös.

A stebrenicai népirtás nagyjából 8000 áldozata közül kilenc földi maradványait a 25. évfordulón temették el, miután azonosították őket. Nagyjából ezer áldozatot viszont még mindig nem találták meg, miközben a tömegsírok feltárása és a csontok azonosítása sem fejeződött be.

A Srebrenia melletti temetőben a központi emlékhely mögött több mint 6500 áldozat sírja található.

HírTV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!