2021. 11. 28. Vasárnap Stefánia napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Hírek 11:00

Külföld

Megemlékezés a gyantai vérengzés áldozatairól

A gyantai vérengzés áldozataira emlékeztek a Fekete-Körös völgyi település református templomában. Gyantán 1944. szeptember 24-én a visszavonuló magyar csapatokat követő románok könyörtelenül kivégezték a helyieket.

A román alakulatok benzinnel leöntötték majd porig égették a református parókiát, így az összes egyházi irat a tűz martalékává vált. Boros Ferenc református lelkész a történtekkor munkatáborban volt, felesége és két gyermeke maradt a faluban. Több gyantai román család is segített a bajbajutott magyarokon, így menekült meg a lelkész családja is.

Évtizedekig nem is beszéltek az 1944-ben történtekről, még a rendszerváltozás után sem. Húsz éve emlékeznek a szeptember 24-i tragédiára Gyantán. Az évfordulón emléktáblát avattak Boros Ferenc egykori lelkész-író tiszteletére, aki a túlélők elbeszélései alapján leírta a történteket.

A Fekete-Körös völgyében több településen rendeztek vérfürdőt a bevonuló román alakulatok. 1919-ben Köröstárkányban és Kisnyégerfalván, 1944-ben pedig Gyanta mellett, Magyarremetén.

Hír TV

 

 

Ezek is érdekelhetik

Kapcsolódó tartalmak

Megjelent Európában is a koronavírus legújabb mutációja

Az Egészségügyi Világszervezet aggasztónak nevezte a helyzetet. 2021. november 28.

Izrael lezárja határait a külföldiek előtt

Izrael lezárja határait a külföldiek előtt az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) Dél-Afrikából indult variánsa miatt - jelentette be szombat este Naftali Bennett izraeli miniszterelnök. 2021. november 28.

Szigorítások Spanyolországban

A HírTV-t Tóth Brigitta tudósítja Alicantéból. 2021. november 27.

Legfrisebb híreink

Műsorok

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!