2024. 06. 25. Kedd Vilmos napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Csernobil öröksége: a Zóna 03:00

Külföld

Megemlékezés a gyantai vérengzés áldozatairól

A gyantai vérengzés áldozataira emlékeztek a Fekete-Körös völgyi település református templomában. Gyantán 1944. szeptember 24-én a visszavonuló magyar csapatokat követő románok könyörtelenül kivégezték a helyieket.

  • Megemlékezés a gyantai vérengzés áldozatairól

A román alakulatok benzinnel leöntötték majd porig égették a református parókiát, így az összes egyházi irat a tűz martalékává vált. Boros Ferenc református lelkész a történtekkor munkatáborban volt, felesége és két gyermeke maradt a faluban. Több gyantai román család is segített a bajbajutott magyarokon, így menekült meg a lelkész családja is.

Évtizedekig nem is beszéltek az 1944-ben történtekről, még a rendszerváltozás után sem. Húsz éve emlékeznek a szeptember 24-i tragédiára Gyantán. Az évfordulón emléktáblát avattak Boros Ferenc egykori lelkész-író tiszteletére, aki a túlélők elbeszélései alapján leírta a történteket.

A Fekete-Körös völgyében több településen rendeztek vérfürdőt a bevonuló román alakulatok. 1919-ben Köröstárkányban és Kisnyégerfalván, 1944-ben pedig Gyanta mellett, Magyarremetén.

Hír TV

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!