2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Külföld

Megállt az élet Ausztriában, már Svédország is szigorít

Országos karantént rendeltek el Ausztriában éjféltől a koronavírus-járvány gyors terjedése miatt. Bezártak az iskolák, és kizárólag a létfontosságú árucikkeket értékesítő üzletek lehetnek nyitva. Újabb szigorításokat vezettek be Görögországban, Spanyolországban, sőt Svédországban is. Utóbbi azért is érdekes, mert Stockholm most először tett érdemi lépéseket a kór terjedése ellen.

  • Megállt az élet Ausztriában, már Svédország is szigorít

A december 6-ig érvényes általános karantén előtti utolsó órák Bécsben. Az osztrák fővárosban hétfőn még sokan voltak az utcákon. Egyes boltok előtt hosszú sorokban várakoztak az emberek. Ez azonban a mai naptól már nem így van.

Nyugati szomszédunknál bezártak és digitális oktatásra álltak át az iskolák, emellett kizárólag a létfontosságú árucikkekkel kereskedőüzletek maradhatnak nyitva. Nem fogadhatnak vendéget a kozmetikusok, a masszőrök, és a fodrászok sem.

Országos szinten a nap 24 órájára kiterjesztették a kijárási korlátozások érvényességét. A kancellár szerint az intézkedésekre azért van szükség, mert az eddigi korlátozások nem csökkentették megfelelő mértékben a koronavírussal fertőzöttek számát.

Sebastian Kurz azt is mondta, hogy a lezárás után tömeges tesztelésbe kezdenek. Szlovákiához hasonlóan először a pedagógusokat vizsgálják meg antigén gyorstesztekkel, majd még a karácsony előtt az egész lakosságot.

Újabb intézkedések Görögországban, tömeges tesztelés Spanyolországban

Görögországban is újabb járványügyi lépéseket tett a kormány. Most már azoknak is kötelező maszkot hordania, akiknek korábban nem kellett. Így a parlament előtt álló őrök is viselik a védőfelszerelést, amire eddig nem volt példa.

A hellén állam miniszterelnöke már a múlt hét végén azt ígérte, hogy minden görög állampolgár ingyen juthat védőoltáshoz. Vagyis amint lesz vakcina, azt alanyi jogon megkaphatják az emberek.

Franciaország után Spanyolországban tartják nyilván a legtöbb fertőzöttet Európában. Madridban és a fővároshoz közeli régiókban tömegesen tesztelik az embereket.

Svédország is szigorít

Svédország ugyanakkor tehetetlen a pandémiával szemben. A skandináv államban folyamatosan emelkedik a napi fertőzések és az elhalálozások száma.

A korábban nyájimmunitásra törekvő Stockholm mára részben belátta, hogy csak az óvintézkedések bevezetése segít gátat szabni a kór terjedésének.

A kormányfő azt is hozzátette, hogy nem fogják leállítani a gazdaságot, mert egy teljes zárlat komoly nehézségeket okozna az országnak.

Javuló tendencia Finnországban

A különutas Svédországgal szemben Finnország homlokegyenest másképpen járt el már a pandémia első hulláma során is. Helsinki akkor is és most is a szigorításokban látja a megoldás kulcsát.

Virológusok szerint egyértelműen az óvintézkedések és az előírt szabályok betartásának köszönhető, hogy a járvány más államokhoz képest arányaiban Finnországban kevesebb fertőzéssel és halálesettel jár.

Ráadásul az adatok egyre kedvezőbbek. Egy friss felmérés szerint a megbetegedések száma az északi államban a legalacsonyabb az Unióban. Míg Finnországban százezer lakosra mindössze 54 fertőzött jut, addig ugyanez az arányszám európai szinten 576, vagyis a kontinensen átlagosan több mint 10-szer annyian betegszenek meg koronavírussal, mint Finnországban.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Vezércikk – Országjárásra indult Orbán Viktor + videó

Vezércikk – Országjárásra indult Orbán Viktor + videó

Országjárásra indult Orbán Viktor. Eközben Donáth Anna arra panaszkodott, hogy szerinte Magyar Péter támogatói elkezdtek fanatikusan és erőszakosan viselkedni. Holott a Momentum elnöke szerint mindannyiunk felelőssége, hogy „edukálják a követőiket". Hogy mit gondolnak erről a Vezércikk vendégei: Bencsik András, Boros Bánk Levente és Móczár Gábor, kiderült esti adásunkból.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!