2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben 03:00

Külföld

Megállapodtak a német titkosszolgálati vezető jövőjéről

Belügyminisztériumi tanácsadóként folytatja munkáját a német titkosszolgálat vezetője. Erről állapodtak meg a berlini koalíciós pártok 6 napig tartó egyeztetésük után. A szövetségi alkotmányvédelmi hivatal leváltását a szociáldemokraták követelték, a belügyminiszter azonban cáfolta, hogy az ügy miatt veszélybe került volna a berlini koalíciós kormány.

  • Megállapodtak a német titkosszolgálati vezető jövőjéről

Alig egy hét alatt véget ért a német kémjátszma. A berlini koalíciós pártoknak vasárnap este sikerült lezárniuk a német titkosszolgálat vezetőjének ügyét.

„A szövetségi alkotmányvédelmi hivatal jelenlegi elnöke, Hans-Georg Maassen a belügyminisztérium különleges tanácsadója lesz, európai és nemzetközi ügyekért felel” – jelentette ki Horst Seehofer.

A német belügyminiszter szerint elsősorban a menekültpolitika megerősítése érdekében hozzák létre ezt az államtitkári posztot, a többi között a menedékkérők hazatelepítésének kérdése, illetve az afrikai országokkal való együttműködés lesz a feladata. Azt a bajor politikus cáfolta, hogy a kémfőnök személye körüli botrány a kormányválsághoz vezetett volna.

„A tárgyalások, amelyen részt vetten, ez nem volt téma. Senki nem fenyegetett ezzel. Ezért nem értem a jelenlegi nyilvános vitát emiatt. Megismételhetem, hogy nem vitatkoztunk, nem fenyegetett senki a koalíció felbontásával.”

A szövetségi alkotmányvédelmi hivatal leváltását a szociáldemokraták követelték, mert Maassen egy interjúban a német nemzetbiztonság fejeként kétségbe vonta egy olyan felvétel hitelességét, amelyen Chemnitzben a szélsőjobboldali tüntetők külföldiekre vadásznak.  A videó még augusztusban készült az után, hogy egy szír és egy iraki menekült megölt egy kubai származású német állampolgárt. A gyilkosság miatt nagyszabású tömegtüntetéseket tartottak a kelet-németországi városban.

„Ma este ismét konzultáltam a CDS és CSA vezetőkkel. Szerintem nagyon jó jel, hogy komolyan vesszük a nyilvánosság kritikáját és képesek vagyunk arra, hogy korrigálja magát. Szeretnék köszönetet mondani Angela Merkelnek és Horst Seehofernek, hogy támogatták a kezdeményezésünket” – ismertette az SPD elnöke, Andrea Nahles.

A vasárnapi döntéssel egyúttal egy korábbi intézkedést is visszavontak: Maassen miatt mégsem nyugdíjaznak egy SPD-s államtitkárt.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!