2019. október 15.,
kedd, Teréz napja

Megállapodott az Egyesült Államok és Mexikó a migrációról

2019. június 8., szombat 09:33, frissítve: szombat 11:13

Mégsem vet ki vámot a mexikói árukra az amerikai elnök, miután a két országnak sikerült megállapodást kötnie a migráció megfékezéséről. Mexikó vállalja, hogy leszámol az embercsempész bandákkal és beveti a nemzeti gárdát a guatemalai határnál. Az amerikai határon csak májusban több mint 130 ezer embert tartóztattak fel.

Elsőként az amerikai elnök jelentette be a megállapodást a közösségi oldalán. Donald Trump úgy fogalmazott: az Egyesült Államoknak és Mexikónak sikerült egyezséget kötnie. Mexikó beleegyezett, hogy megállítja a migrációt a déli határán. Ez azért fontos, hogy nagyban csökkentsük vagy megállítsuk az illegális bevándorlást Mexikóból az Egyesült Államokba.

Az amerikai elnök hozzátette: a megállapodásnak köszönhetően Washington határozatlan időre felfüggeszti a hétfőn esedékes vámok bevezetését.

Az Egyesült Államok első embere múlt héten fenyegette meg déli szomszédját, hogyha nem lép fel a migráció megfékezése érdekében az összes mexikói árura vámot fog kiszabni.

Ezután a mexikói külügyminiszter Washingtonba utazott, hogy meggyőzze amerikai kollégáit.

A tárgyalások pedig eredményesek voltak.

A megállapodás értelmében Mexikó további 6000 katonát küld a déli, guatemalai határra. Az Egyesült Államok Mexikóba küldi vissza a menedékkérőket kérelmük vizsgálatáig, Washington azonban ígéretet tett, hogy az elbírálási folyamatot felgyorsítják.

Az amerikai határon csak májusban több mint 130 ezer embert tartóztattak fel.

 

Szakértő: Előrelépés az Egyesült Államok és Mexikó megállapodása

Előrelépésként értékelte a Nemzeti Közszolgálati Egyetem kutatóközpontjának munkatársa, hogy az Egyesült Államok és Mexikó megállapodott a migráció megfékezéséről, és az Egyesült Államok felfüggeszti hétfőtől kilátásba helyezett vámok bevezetését.

Csizmazia Gábor az M1 aktuális csatornán szombaton felidézte, hogy Donald Trump amerikai elnök korábbi bejelentése szerint a kezdetben 5 százalékos, minden Mexikóból származó termékre kivetett vám minden hónapban 5 százalékponttal tovább emelkedik, egészen 25 százalékra, ha a mexikói kormány nem fékezi meg a migrációt.

A szakértő szerint az amerikai elnök lépése kockázatos volt, de a jelek szerint egyelőre bevált. Így megoldható lesz, hogy a Mexikó felől érkező menedékkérőket átmenetileg Mexikóban tudják tartani. Ez ugyanakkor nem jelent érdemi megoldást a problémára - jelezte.

A statisztikák alapján a bevándorolni szándékozók jelentős része három országból, Hondurasból, El Salvadorból és Guatemalából érkezik Mexikón keresztül, elsősorban gazdasági okok miatt. Mexikót viszont nagyon érzékenyen érintette volna, ha bevezetik a kilátásba helyezett vámokat, ezt mindenképpen el akarták kerülni - fejtette ki Csizmazia Gábor.

 

Hír TV / MTI