2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:15

Külföld

Megállapodott az Egyesült Államok és Mexikó a migrációról

Mégsem vet ki vámot a mexikói árukra az amerikai elnök, miután a két országnak sikerült megállapodást kötnie a migráció megfékezéséről. Mexikó vállalja, hogy leszámol az embercsempész bandákkal és beveti a nemzeti gárdát a guatemalai határnál. Az amerikai határon csak májusban több mint 130 ezer embert tartóztattak fel.

  • Megállapodott az Egyesült Államok és Mexikó a migrációról

Elsőként az amerikai elnök jelentette be a megállapodást a közösségi oldalán. Donald Trump úgy fogalmazott: az Egyesült Államoknak és Mexikónak sikerült egyezséget kötnie. Mexikó beleegyezett, hogy megállítja a migrációt a déli határán. Ez azért fontos, hogy nagyban csökkentsük vagy megállítsuk az illegális bevándorlást Mexikóból az Egyesült Államokba.

Az amerikai elnök hozzátette: a megállapodásnak köszönhetően Washington határozatlan időre felfüggeszti a hétfőn esedékes vámok bevezetését.

Az Egyesült Államok első embere múlt héten fenyegette meg déli szomszédját, hogyha nem lép fel a migráció megfékezése érdekében az összes mexikói árura vámot fog kiszabni.

Ezután a mexikói külügyminiszter Washingtonba utazott, hogy meggyőzze amerikai kollégáit.

A tárgyalások pedig eredményesek voltak.

A megállapodás értelmében Mexikó további 6000 katonát küld a déli, guatemalai határra. Az Egyesült Államok Mexikóba küldi vissza a menedékkérőket kérelmük vizsgálatáig, Washington azonban ígéretet tett, hogy az elbírálási folyamatot felgyorsítják.

Az amerikai határon csak májusban több mint 130 ezer embert tartóztattak fel.

 

Szakértő: Előrelépés az Egyesült Államok és Mexikó megállapodása

Előrelépésként értékelte a Nemzeti Közszolgálati Egyetem kutatóközpontjának munkatársa, hogy az Egyesült Államok és Mexikó megállapodott a migráció megfékezéséről, és az Egyesült Államok felfüggeszti hétfőtől kilátásba helyezett vámok bevezetését.

Csizmazia Gábor az M1 aktuális csatornán szombaton felidézte, hogy Donald Trump amerikai elnök korábbi bejelentése szerint a kezdetben 5 százalékos, minden Mexikóból származó termékre kivetett vám minden hónapban 5 százalékponttal tovább emelkedik, egészen 25 százalékra, ha a mexikói kormány nem fékezi meg a migrációt.

A szakértő szerint az amerikai elnök lépése kockázatos volt, de a jelek szerint egyelőre bevált. Így megoldható lesz, hogy a Mexikó felől érkező menedékkérőket átmenetileg Mexikóban tudják tartani. Ez ugyanakkor nem jelent érdemi megoldást a problémára - jelezte.

A statisztikák alapján a bevándorolni szándékozók jelentős része három országból, Hondurasból, El Salvadorból és Guatemalából érkezik Mexikón keresztül, elsősorban gazdasági okok miatt. Mexikót viszont nagyon érzékenyen érintette volna, ha bevezetik a kilátásba helyezett vámokat, ezt mindenképpen el akarták kerülni - fejtette ki Csizmazia Gábor.

 

Hír TV / MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!