2022. 01. 27. Csütörtök Angelika napja
Jelenleg a TV-ben:

Mozaik

Következik:

Hírek 10:00

Külföld

Megállapodás született az ideiglenes líbiai kormány megválasztásának módjáról

A Líbiai Politikai Párbeszéd Fórumának tanácsadói bizottságában megállapodás született szombaton a polgárháború sújtotta észak-afrikai országot a decemberi választásokig vezető ideiglenes kormány megválasztásának módjáról - közölte egy magas rangú ENSZ-tisztviselő.

A tárgyalások a svájci Genfben folytak, hatalmas nemzetközi nyomás alatt, hogy a felek békés rendezésre jussanak a polgárháború befejezéséről. Minden korábbi diplomáciai erőfeszítés kudarcba fulladt.

Stephanie Williams, az ENSZ-főtitkár líbiai politikai ügyekért felelős ügyvivő különmegbízottja genfi sajtóértekezletén elmondta: a tanácsadói bizottság egy 75 tagú fórum része, amely Líbia mindhárom fő régióját képviseli. A 18 tagú testület most azt javasolta, hogy egy háromtagú elnöki tanácsba minden régió választói kollégiuma nevezzen ki egy-egy képviselőt. A 75 tagú fórum választaná meg a kormányfőt. A sikeres jelöltnek a szavazatok 70 százalékát kell megszereznie.

Hozzátette, a fórum egy olyan listából választana, amelyen Líbia három régiójának mindegyike négy-négy nevet jelöl az elnöki tanácsi tagságra, valamint a miniszterelnöki tisztségre.

Mindegyik jelöltnek 17 támogató szavazatot kell kapnia, nyolcat az ország nyugati régiójából, hatot a keletiből és hármat a déliből. A győztes névsor a voksok 60 százalékát gyűjtené be az első fordulóban a 75 tagú fórumban. Egy második fordulót tartanának abban az esetben, ha egyik lista sem kapná meg a szükséges támogató szavazatot.

Williams szerint a fórum hétfőn szavaz a javasolt mechanizmusról, az eredmények várhatóan másnap várhatók.

Az ENSZ-tisztviselő szerint az így létrejövő átmeneti kormány egy egységes, ideiglenes végrehajtó testület lenne, amelyben a líbiai hazafiak a felelősség, és nem a javak megosztására törekednének.

A líbiai amerikai nagykövetség egy közleményében azt írta, hogy az Egyesült Államok üdvözölte az áttörést, egyben arra szólította fel a líbiai pártok képviselőit, hogy "sürgősen és jóhiszeműen lássanak hozzá egy ideiglenes kormány megteremtéséhez".

Moammer Kadhafi diktátor 2011-es megbuktatását követően az észak-afrikai ország káoszba süllyedt, és 2014-től két részre szakadt. Néhány éve kettős hatalom létezik, a Fájez esz-Szarrádzs vezette, Tripoliban székelő, nemzetközileg elismert egységkormány és egy ideiglenes kabinet, amelyet a parlament és a kelet-líbiai területeket ellenőrzése alatt tartó, Halífa Haftar tábornok vezette Líbiai Nemzeti Hadsereg támogat.

Haftár 2019 áprilisában offenzívát indított Tripoli ellen, amely válaszul mozgósította az irányítása alatt álló fegyveres csoportokat, és hivatalosan Törökországhoz fordult segítségért az Ankarával a katonai együttműködésről aláírt memorandum alapján. Ezután az egységkormánynak Törökország hathatós segítségével sikerült újból ellenőrzése alá vonni a Haftár tábornok csapatai által elfoglalt területeket.

A Líbiai Politikai Párbeszéd Fórumának résztvevői tavaly novemberben Tuniszban már megállapodtak arról, hogy 2021. december 24-én parlamenti és elnökválasztást tartanak Líbiában.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Omikron: Sokan nem fordulnak orvoshoz

Az omikron nagyon gyorsan fertőz, de vélhetően a lefutása is gyors lesz a csúcs után. Soha nem azonosítottak annyi új fertőzöttet Magyarországon, mint kedden, több mint 20 ezret egy nap alatt.

Megszűnt a korlátozások zöme Angliában

A brit kormány döntése alapján - amelyet Boris Johnson miniszterelnök jelentett be a múlt héten - csütörtöktől nem kell oltási igazolást bemutatni a belépés feltételeként azokban az angliai intézményekben, amelyekben ezt eddig kormányzati rendelkezés írta elő.

Műsorok

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.

Cseppben az élet – karácsonykor a HírTV műsorán

A fordulatos sorozat négy részben mutatja be Dr. Béres József feltaláló izgalmas, drámai sorsát, küzdelmeit, igazságszerető személyiségét. A lebilincselő történet december 25-én, 26-án, 27-én és 28-án este 21 órától megtekinthető a HírTV műsorán.

Kóbor Jánosra emlékezünk

Pénteki Napi aktuális című műsorunkban élőben kapcsoljuk a Szent István-bazilikát, ahol gyászmisét tartanak a legendás zenész emlékére.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!