2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Megállapodás született az ideiglenes líbiai kormány megválasztásának módjáról

A Líbiai Politikai Párbeszéd Fórumának tanácsadói bizottságában megállapodás született szombaton a polgárháború sújtotta észak-afrikai országot a decemberi választásokig vezető ideiglenes kormány megválasztásának módjáról - közölte egy magas rangú ENSZ-tisztviselő.

  • Megállapodás született az ideiglenes líbiai kormány megválasztásának módjáról

A tárgyalások a svájci Genfben folytak, hatalmas nemzetközi nyomás alatt, hogy a felek békés rendezésre jussanak a polgárháború befejezéséről. Minden korábbi diplomáciai erőfeszítés kudarcba fulladt.

Stephanie Williams, az ENSZ-főtitkár líbiai politikai ügyekért felelős ügyvivő különmegbízottja genfi sajtóértekezletén elmondta: a tanácsadói bizottság egy 75 tagú fórum része, amely Líbia mindhárom fő régióját képviseli. A 18 tagú testület most azt javasolta, hogy egy háromtagú elnöki tanácsba minden régió választói kollégiuma nevezzen ki egy-egy képviselőt. A 75 tagú fórum választaná meg a kormányfőt. A sikeres jelöltnek a szavazatok 70 százalékát kell megszereznie.

Hozzátette, a fórum egy olyan listából választana, amelyen Líbia három régiójának mindegyike négy-négy nevet jelöl az elnöki tanácsi tagságra, valamint a miniszterelnöki tisztségre.

Mindegyik jelöltnek 17 támogató szavazatot kell kapnia, nyolcat az ország nyugati régiójából, hatot a keletiből és hármat a déliből. A győztes névsor a voksok 60 százalékát gyűjtené be az első fordulóban a 75 tagú fórumban. Egy második fordulót tartanának abban az esetben, ha egyik lista sem kapná meg a szükséges támogató szavazatot.

Williams szerint a fórum hétfőn szavaz a javasolt mechanizmusról, az eredmények várhatóan másnap várhatók.

Az ENSZ-tisztviselő szerint az így létrejövő átmeneti kormány egy egységes, ideiglenes végrehajtó testület lenne, amelyben a líbiai hazafiak a felelősség, és nem a javak megosztására törekednének.

A líbiai amerikai nagykövetség egy közleményében azt írta, hogy az Egyesült Államok üdvözölte az áttörést, egyben arra szólította fel a líbiai pártok képviselőit, hogy "sürgősen és jóhiszeműen lássanak hozzá egy ideiglenes kormány megteremtéséhez".

Moammer Kadhafi diktátor 2011-es megbuktatását követően az észak-afrikai ország káoszba süllyedt, és 2014-től két részre szakadt. Néhány éve kettős hatalom létezik, a Fájez esz-Szarrádzs vezette, Tripoliban székelő, nemzetközileg elismert egységkormány és egy ideiglenes kabinet, amelyet a parlament és a kelet-líbiai területeket ellenőrzése alatt tartó, Halífa Haftar tábornok vezette Líbiai Nemzeti Hadsereg támogat.

Haftár 2019 áprilisában offenzívát indított Tripoli ellen, amely válaszul mozgósította az irányítása alatt álló fegyveres csoportokat, és hivatalosan Törökországhoz fordult segítségért az Ankarával a katonai együttműködésről aláírt memorandum alapján. Ezután az egységkormánynak Törökország hathatós segítségével sikerült újból ellenőrzése alá vonni a Haftár tábornok csapatai által elfoglalt területeket.

A Líbiai Politikai Párbeszéd Fórumának résztvevői tavaly novemberben Tuniszban már megállapodtak arról, hogy 2021. december 24-én parlamenti és elnökválasztást tartanak Líbiában.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!