2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Külföld

Megállapodás született a brexit utáni brit vízummentesség feltételeiről

Az Európai Unió Tanácsának nagyköveteiből álló bizottsága elfogadta a brit állampolgárok vízummentes uniós belépésének feltételeit Nagy-Britannia uniós tagságának megszűnését követően. Londonban felháborodást váltott ki, hogy a dokumentum Gibraltárt a brit korona gyarmataként említi.

  • Megállapodás született a brexit utáni brit vízummentesség feltételeiről

A szöveg szerint Gibraltár nem része az Egyesült Királyságnak. Az Európai Unióról szóló szerződés szerint az uniós jog rendelkezései nem terjednek ki Nagy-Britannia tengerentúli területeire, így azokra sem, akik Gibraltár révén szereztek brit állampolgárságot.

Spanyolország és az Egyesült Királyság között vita van Gibraltár önállóságáról, amely ügyben megoldást kell találni az ENSZ Közgyűlésének vonatkozó határozatainak fényében – szögezte le a tanácsi dokumentum.

Az uniós tagállamok nagyköveteinek pénteki megállapodása értelmében a brexit után az Egyesült Királyság azon állampolgárainak, akik rövid időtartamra érkeznek a schengeni térségbe, vízummentességet kell biztosítani. A brit állampolgárok ez alapján 90 napig tartózkodhatnak az unió területén bármely féléves időszakban.

A tájékoztatás szerint az uniós szabályok úgy rendelkeznek, hogy a vízummentesség a kölcsönösség elve alapján biztosítható. Az Egyesült Királyság kormánya korábban jelezte, hogy nem szándékozik vízumot kérni azoktól az uniós polgároktól, akik rövid távú tartózkodásra utaznak az Egyesült Királyságba.

Abban az esetben azonban, ha az Egyesült Királyság a jövőben mégis vízumkötelezettséget vezetne be legalább egy tagállam állampolgáraival szemben, szintén a kölcsönösségi mechanizmust kell alkalmazni, és a három uniós intézmény, valamint a tagállamok kötelezettséget vállalnak arra, hogy haladéktalanul lépéseket tesznek a mechanizmus alkalmazására.

A nagykövetek felkérték az Európai Unió Tanácsát, hogy kezdjen tárgyalásokat az Európai Parlamenttel az erre vonatkozó jogalkotási javaslatról – közölték.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!