2020. július 16.,
csütörtök, Valter napja

Megalakult az új ukrán parlament

Hír TV

2019. augusztus 30., péntek 15:20

Megkezdte munkáját az új ukrán parlament. A külügyi tárca vezetője szerint országának békére és stabilitásra van szüksége.

Az eskütétel után a Legfelsőbb Tanács első intézkedései között rögtön kinevezte az új kormányfőt. Olekszij Honcsarukot a 450 fős parlamentből, 290 képviselő támogatta.

Beszédében az új miniszterelnök hangsúlyozta: legfőbb célja a gazdaság fellendítése. Honcsaruk azt is elmondta, hogy Ukrajna folytatja az együttműködést az IMF-el és pár hét múlva tárgyalásokat indít egy új programról, amely felváltja a meglévő közel 4 milliárd dolláros készenléti megállapodást.

Elemzők ugyanakkor rámutatnak, hogy hogy hiába élvezi a parlament többségének és az elnöki hivatalnak a támogatását az új kormányfő, mivel nincs önálló politikai bázisa a függetlenségét nem tudja majd megőrizni.

A parlament csütörtökön elfogadta A Volodimir Zelenszkij által jelölt védelmi minisztert, külügyminisztert és az Ukrán Biztonsági Szolgálat vezetőjének személyét is.

A külügyi tárca új vezetője szerint fontos, hogy megváltoztassák a többi ország viszonyát Ukrajnával. Emellett az államhatár feletti ellenőrzés visszaállítását követelte a Donyec-medencében.

Vadim Prisztajko ugyanakkor hozzátette: Ukrajnának békére és stabilitásra van szüksége. És továbbra is az EU- és NATO- integráció a legfontosabb az ország számára.

Hír TV