2024. 02. 24. Szombat Szökőnap napja
Jelenleg a TV-ben:

Célpont

Következik:

Gyurcsány Ferenc évértékelő beszéde 11:20

Külföld

Még mindig több száz embert keresnek a brazíliai gátszakadás helyszínén

A brazil mentők leállították szombat éjszakára a munkálataikat a pénteki gátszakadás helyszínén, miközben még több száz áldozat heverhet az iszapáradat alatt; hivatalosan eddig 34 ember holttestét találták meg, 23-an kórházba kerültek.

  • Még mindig több száz embert keresnek a brazíliai gátszakadás helyszínén

A katasztrófát egy zagytározó falának leomlása okozta. A kiömlő iszap mintegy 150 méter széles, több kilométer hosszú folyamot hozott létre. A tulajdonos Vale SA bányavállalat közreadott listája szerint még mintegy 250 emberről nem tudnak. A mentést helyi idő szerint a vasárnap reggel órákban folytatják. A tűzoltók abban reménykednek, hogy egy elöntött autóbuszban és vonatban még lehetnek túlélők.

A helikopterről szörnyű a látvány fogadta a brazil elnököt az ország dél-keleti részén a vasércbánya zagytározó falának beomlása után. A korábban Jair Bolsonaro ezután twitteren azt írta, megrázták a látottak. Pedig az államfőt sokat bírálták azért, amiért a gazdasági céljait a természet-pusztító vállalatok érdekének rendelte alá.

Zajra lettem figyelmes, hogy mi ez? Olyan volt, mint egy hatalmas esőzés, amint lecsap. Amikor lejöttem, láttam, a lezúduló vizet, és a kidőlt fákat. Aztán láttam, hogy ez a gát miatt volt– meséli Rafael Duarte, akinek rokonai, ismerősei tűntek el a katasztrófában.

Amikor a tározó gátja pénteken átszakadt a létesítmény dolgozói éppen ebédeltek, a hirtelen lezúduló hatalmas mennyiségű, 150 méter széles iszap egy alkalmazottakat szállító buszt is elsodort magával, elöntötte a termőföldeket, lakóépületeket semmisített meg. A környéken élők szerint nem volt jele a gátszakadásnak.

Amikor a baleset történt, nem szólalt meg a riasztó. Ez részben az érintett vállalat hanyagsága is. Szerintem a kormánynak szigorúbb ellenőrzést kellene elrendelniük– mondja ez a Ricardo nevű férfi. Az 1976-ban épült zagytározójában egymillió köbméter iszapot tároltak, de a létesítményt már három éve nem használták, és tervezték a felszámolását.

Az a szándékunk, hogy megváltoztassuk az engedélyét. Nem vagyok környezetvédelmi szakember, de nyilvánvaló, hogy az ezért felelős miniszter felülvizsgálja az engedélyét. Úgy tűnik, valami nem működik az engedéllyel kapcsolatban– nyilatkozta Augusto Heleno biztonsági miniszter. 

Az érintett Minas Gerais állam bírósága közben elrendelte, hogy zároljanak egy másfél milliárd dolláros összeget a vasércbánya tulajdonosának számláján, hogy abból fedezhessék az iszaptározó-katasztrófa okozta károkat. Az érintett cég, a Vale SA a világ legnagyobb vasérckitermelője és vasexportőre. Nem ez az első ipari katasztrófa a térségben: 3 éve 19-en haltak meg, amikor Rio de Janeirótól 300 kilométerre szintén egy zagytározó fala beszakadt. Annak a létesítménynek is ez a vállalat az egyik tulajdonosa.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!