2022. 07. 05. Kedd Emese, Sarolta napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 17:30

Külföld

Még mindig forrong a Közel-Kelet

25 éve, hogy a washingtoni Fehér Házban megszületett az izraeli-palesztin egyezség, a végső békemegállapodást előkészítésének szánt Oslói Nyilatkozat. Negyed évszázaddal a nagy remények után a béke még mindig távoli, bár Donald Trump amerikai elnök nem tett le róla, hogy ő hozza létre.

A palesztinok nem gondolták volna, hogy 2018-ban a békefolyamat ott tart majd, hogy washingtoni külképviseletüket felfüggesztik, a hatóság pedig nem kap finanszírozást az Egyesült Államoktól.

Bill Clinton a palesztin és az izraeli vezetővel az oldalán 1993. szeptember 13-án írta alá az oslói nyilatkozatot, amely alapján tárgyalásos úton 5 éven belül tető alá kellett volna hozni a végső békemegállapodást, két, egymás mellett békében élő állammal.

„Nem lehetett tovább várnunk, meg kellett gyorsan kötni az egyezséget, mielőtt a szélsőségesek megtorpedózták volna. A jövő kulcsmondata pedig az, hogy: ne várj! Ha jó miniszterelnöke lesz Izraelnek és a megfelelő vezetője a palesztinoknak és Amerikának, akkor azonnal lépni kell” – mesélte Yossi Beilin egykori izraeli tárgyaló.

Az oslói nyilatkozat vitás pontjai – Jeruzsálem státusza, a palesztin menekültek hazatérése, az izraeli telepépítések, a végső államhatárok és a biztonsági garanciák kérdése – 25 évvel később is nyitott kérdések. Máig megoldatlanok.

„Ez egy békemegállapodás volt, de Izrael nem érti, mi a béke. Éppen ellenkezőleg: Izrael folyamatosan bővíti telepeit, és támadja a palesztinokat, megfoszt minket a jogainktól” – nyilatkozta Hani Abu Haikal, hebroni palesztin lakos.

Az újra és újra feltámasztott izraeli-palesztin békefolyamat 2014-ben omlott össze, de az új amerikai elnök, Donald Trump 2017-ben azt ígérte, hogy rövidesen összehozza az „évszázad üzletét”, elnöksége idején megteremti a megállapodást. Azóta Trump Amerikája jelképesen Tel Avivból Jeruzsálembe helyezte át külképviseletét, a palesztinok pedig elkönyvelték, hogy Washington végképp Izrael-barát álláspontra helyezkedett.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

CPAC Hungary - élőben a HírTV műsorán

Európában először Budapesten, május 19-20-án rendezik meg a Conservative Political Action Conference-t (CPAC, konzervatív politikai akciókonferencia). Az előadásokat a HírTV, a Facebook-oldalunk és a Youtube-csatornánk élőben közvetíti.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!