2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Külföld

Még mindig forrong a Közel-Kelet

25 éve, hogy a washingtoni Fehér Házban megszületett az izraeli-palesztin egyezség, a végső békemegállapodást előkészítésének szánt Oslói Nyilatkozat. Negyed évszázaddal a nagy remények után a béke még mindig távoli, bár Donald Trump amerikai elnök nem tett le róla, hogy ő hozza létre.

  • Még mindig forrong a Közel-Kelet

A palesztinok nem gondolták volna, hogy 2018-ban a békefolyamat ott tart majd, hogy washingtoni külképviseletüket felfüggesztik, a hatóság pedig nem kap finanszírozást az Egyesült Államoktól.

Bill Clinton a palesztin és az izraeli vezetővel az oldalán 1993. szeptember 13-án írta alá az oslói nyilatkozatot, amely alapján tárgyalásos úton 5 éven belül tető alá kellett volna hozni a végső békemegállapodást, két, egymás mellett békében élő állammal.

„Nem lehetett tovább várnunk, meg kellett gyorsan kötni az egyezséget, mielőtt a szélsőségesek megtorpedózták volna. A jövő kulcsmondata pedig az, hogy: ne várj! Ha jó miniszterelnöke lesz Izraelnek és a megfelelő vezetője a palesztinoknak és Amerikának, akkor azonnal lépni kell” – mesélte Yossi Beilin egykori izraeli tárgyaló.

Az oslói nyilatkozat vitás pontjai – Jeruzsálem státusza, a palesztin menekültek hazatérése, az izraeli telepépítések, a végső államhatárok és a biztonsági garanciák kérdése – 25 évvel később is nyitott kérdések. Máig megoldatlanok.

„Ez egy békemegállapodás volt, de Izrael nem érti, mi a béke. Éppen ellenkezőleg: Izrael folyamatosan bővíti telepeit, és támadja a palesztinokat, megfoszt minket a jogainktól” – nyilatkozta Hani Abu Haikal, hebroni palesztin lakos.

Az újra és újra feltámasztott izraeli-palesztin békefolyamat 2014-ben omlott össze, de az új amerikai elnök, Donald Trump 2017-ben azt ígérte, hogy rövidesen összehozza az „évszázad üzletét”, elnöksége idején megteremti a megállapodást. Azóta Trump Amerikája jelképesen Tel Avivból Jeruzsálembe helyezte át külképviseletét, a palesztinok pedig elkönyvelték, hogy Washington végképp Izrael-barát álláspontra helyezkedett.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!