2022. 01. 19. Szerda Sára, Márió napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk - Olvasunk a sorok között

Következik:

Híradó 15:00

Külföld

Még mindig forrong a Közel-Kelet

25 éve, hogy a washingtoni Fehér Házban megszületett az izraeli-palesztin egyezség, a végső békemegállapodást előkészítésének szánt Oslói Nyilatkozat. Negyed évszázaddal a nagy remények után a béke még mindig távoli, bár Donald Trump amerikai elnök nem tett le róla, hogy ő hozza létre.

A palesztinok nem gondolták volna, hogy 2018-ban a békefolyamat ott tart majd, hogy washingtoni külképviseletüket felfüggesztik, a hatóság pedig nem kap finanszírozást az Egyesült Államoktól.

Bill Clinton a palesztin és az izraeli vezetővel az oldalán 1993. szeptember 13-án írta alá az oslói nyilatkozatot, amely alapján tárgyalásos úton 5 éven belül tető alá kellett volna hozni a végső békemegállapodást, két, egymás mellett békében élő állammal.

„Nem lehetett tovább várnunk, meg kellett gyorsan kötni az egyezséget, mielőtt a szélsőségesek megtorpedózták volna. A jövő kulcsmondata pedig az, hogy: ne várj! Ha jó miniszterelnöke lesz Izraelnek és a megfelelő vezetője a palesztinoknak és Amerikának, akkor azonnal lépni kell” – mesélte Yossi Beilin egykori izraeli tárgyaló.

Az oslói nyilatkozat vitás pontjai – Jeruzsálem státusza, a palesztin menekültek hazatérése, az izraeli telepépítések, a végső államhatárok és a biztonsági garanciák kérdése – 25 évvel később is nyitott kérdések. Máig megoldatlanok.

„Ez egy békemegállapodás volt, de Izrael nem érti, mi a béke. Éppen ellenkezőleg: Izrael folyamatosan bővíti telepeit, és támadja a palesztinokat, megfoszt minket a jogainktól” – nyilatkozta Hani Abu Haikal, hebroni palesztin lakos.

Az újra és újra feltámasztott izraeli-palesztin békefolyamat 2014-ben omlott össze, de az új amerikai elnök, Donald Trump 2017-ben azt ígérte, hogy rövidesen összehozza az „évszázad üzletét”, elnöksége idején megteremti a megállapodást. Azóta Trump Amerikája jelképesen Tel Avivból Jeruzsálembe helyezte át külképviseletét, a palesztinok pedig elkönyvelték, hogy Washington végképp Izrael-barát álláspontra helyezkedett.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Elfogás

A szlovák és a magyar rendőrök közös vasúti járőrszolgálata nyolc migráns előállítását eredményezte.

Műsorok

MŰSORVÁLTOZÁS

Ettől a héttől kezdve nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.

Cseppben az élet – karácsonykor a HírTV műsorán

A fordulatos sorozat négy részben mutatja be Dr. Béres József feltaláló izgalmas, drámai sorsát, küzdelmeit, igazságszerető személyiségét. A lebilincselő történet december 25-én, 26-án, 27-én és 28-án este 21 órától megtekinthető a HírTV műsorán.

Kóbor Jánosra emlékezünk

Pénteki Napi aktuális című műsorunkban élőben kapcsoljuk a Szent István-bazilikát, ahol gyászmisét tartanak a legendás zenész emlékére.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!