2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Külföld

Még közel tízezer migráns érkezésére számítanak

Közép-amerikai migránsok egy csoportját vették őrizetbe Mexikó déli határánál. A bevándorlókat a határátkelőkhöz küldték vissza, hogy ott mutassák fel a szükséges dokumentumokat. A hatóságok becslése szerint további csaknem 10 ezer migráns érkezhet Mexikó északi határához.

  • Még közel tízezer migráns érkezésére számítanak

A Közép-Amerikából induló migránsok újabb hulláma érte el Mexikó déli határát, a negyedik karavánból a Mexikói Bevándorlási Hivatal szerint 213 személyt fogtak el, azok közül, akik nemrég léptek be Mexikó területére, hogy az Egyesült Államok felé folytassák útjukat. Azokat, akiknek nincsenek megfelelő papírjaik, kitoloncolják. Hétfőn egy amerikai bíró hatályon kívül helyezte Donald Trump, amerikai elnök rendeletét, amelyben kimondta: bárki, aki illegálisan lép az Egyesült Államok területére Mexikóból, az elveszti jogát a menedékkérelemre.

„Ha üldöztetésnek vagy kitéve, akkor nem kell kopognod az ajtón, hogy bejöhess. Ez mindenki biztonságát garantálja. Donald Trump ezen akart változtatni azzal, hogy azt mondta, ha illegálisan lépsz be, akkor nem tartjuk tiszteletben a menedékhez való jogodat” – mondta Felipe CAll, az Emberek Határok Nélkül tagja.

Jon Tigar San Francisco-i bíró átmeneti korlátozást rendelt el Trump rendeletére, így az legkorábban december 19-én léphet életbe.

Az amerikai-mexikói határ menti városokban több mint 6 ezer közép-amerikai migráns várakozik, de a mexikói hatóságok szerint még 10 ezren érkezhetnek az ország északi határa felől. A Tijuana városában felállított ideiglenes menedékszállás már nehezen bírja a nyomást, több száz migráns torlódott fel.

Az amerikai-mexikói határhoz közben megérkezett a belbiztonsági miniszter, aki szerint a migránsok között több bűnöző is lehet. A minisztérium néhány szakértője azt is mondja: a karaván tagjainak többsége nem nő és gyermek, hanem egyedülálló fiatal férfi. A nőket és a gyermekeket előre küldték, hogy elsőként ők érjenek az amerikai határhoz, hogy rokonszenvesek legyenek.

„Sokan azok közül, akik ideértek vagy épp úton vannak a déli határaink felé a karavánnal, gazdasági menekültek vagy a családegyesítés lehetőségeit keresik az Egyesült Államokban. Az, hogy valaki munkát akar az nem alapja a menedéknek az amerikai törvények szerint. Egyesíteni a családot sem alapja a menedéknek az amerikai törvények szerint. Az, hogy valaki az Egyesült Államokban akar élni sem alapja a menedéknek az amerikai jog szerint” – fejtette ki Kristjen Nielsen, belbiztonsági miniszter.

Az amerikai oldalon közben tovább szigorították a határok védelmét. Az amerikai-mexikói határ kaliforniai szakaszán újabb szögesdrótkerítéseket húztak fel és lezárták az egyik forgalmas határátkelőhelyet San Ysidro városánál.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!