2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Fidesz-KDNP kampánynyitója 14:30

Külföld

Még a 2015-ös krízisnél is jóval súlyosabb menekültválság alakult ki

Egyes számítások szerint akár már 2,5 millió ember is elhagyhatta a közelmúltban Venezuelát. A válság sújtotta ország szocialista kormánya szerint a nemzetközi sajtó megrendezett felvételekkel akarja lejáratni az országot.

  • Még a 2015-ös krízisnél is jóval súlyosabb menekültválság alakult ki

Repülővel kell elszállítania a venezuelai menekülteket a határhoz közeli városokból a brazil kormánynak, mert olyan sokan gyűltek itt össze, hogy a helyi hatóságok már nem tudják elhelyezni őket. A régióban feltorlódott több tízezer menedékkérő egy részét Sao Paulóba viszik.

Latin-Amerikában még a 2015-ös európai krízisnél is jóval súlyosabb menekültválság alakult ki a gazdaság totális összeomlása miatt. A Venezuela egyetlen bevételi forrását jelentő olaj árának 2014-es hirtelen zuhanása óta milliók keltek útra a kontinensen egy jobb élet reményében.

Brazíliába is sokan mennek Venezuelából, de a legtöbben Kolumbiába menekülnek: az országban már több mint 1 millió menedékkérő van. Rengetegen haladnak tovább Ecuadorba, már ott is meghaladja a félmilliót a venezuelai bevándorlók száma, de Peruban is több mint 400 ezren vannak. Peru már szigorított is a határ-ellenőrzésen: személyigazolvány helyett már csak útlevéllel lehet belépni az országba - az intézkedés bevezetése óta felére esett vissza a Venezuelából érkezők száma; a szomszédos Kolumbiában viszont így még többen torlódtak fel. A bogotai kormány összehangolt migrációs stratégiát sürget.

Jövő héten migrációs csúcsot hívtak össze a kolumbiai fővárosba, az egyeztetésen a házigazda mellett Ecuador, Peru és Brazília is képviselteti majd magát. Peru és Kolumbia pedig addig is egy közös bevándorlási adatbázis létrehozásával próbálja könnyíteni az együttműködést.

A venezuelai vezetés közben visszaszállított repülővel néhány menekültet Peruból, és a kormány azt állítja: a menedékkérőket ábrázoló felvételek megrendezettek, a nemzetközi sajtó így akarja lejáratni Venezuelát.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Teherán válasza a történtekre + videó

Teherán válasza a történtekre + videó

Arról, hogy hogyan reagált Teherán a történtekre és milyen a biztonsági készültség Izraelben Breuer Péter közel-kelet szakértő, a Heti TV tulajdonosa élőben beszélt a Híradóban.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!