2024. 05. 11. Szombat Ferenc napja
Jelenleg a TV-ben:

Poltikai hobbista

Következik:

Vezércikk 05:00

May terrorcselekménynek nevezte a londoni eseményeket

2017. június 19., hétfő 17:30, frissítve: hétfő 17:58

A brit miniszterelnök elítélte az újabb londoni támadást, amelyet terrorcselekménynek nevezett. Theresa May miniszterelnök szerint az iszlámgyűlölet is ugyanolyan szélsőséges jelenség, mint bármely más ok, amely miatt terrorcselekményt követnek el. Egy ember vesztette életét, mikor egy muszlim közösségbe hajtott furgonjával egy férfi.

Egy 48 éves férfit vett őrizetbe a brit rendőrség, miután vasárnap éjfél körül egy furgon muszlimokat gázolt el, akik az esti imáról tartottak hazafelé. A támadásban egy 51 éves férfi vesztette életét, mintegy tízen pedig megsérültek. Szemtanúk szerint a merénylőnek egyértelmű volt a szándéka.


A brit miniszterelnök párhuzamot vont a korábbi, muszlimok által elkövetett terrorcselekmény és a mostani eset között. „A muszlimokat támadták meg az imahelyük közelében, és mint minden terrorizmus esetében, bármilyen formában is nyilvánuljon meg, ugyanaz az alapvető cél. Arra törekszik, hogy szétválasszon bennünket, és elszaggassa a szolidaritás és az állampolgárság értékes kötelékeit, amelyek ebben az országban összekötnek bennünket. Nem hagyjuk, hogy ez megtörténjen” – mondta Theresa May.

A Munkáspárt vezetője a merénylet helyszínének közelében lakik, és nagy elismeréssel szólt a rendőrök, a tűzoltók és a mentőalakulatok gyors reagálásáról. Jeremy Corbyn arról is beszélt, hogy a társadalom különböző csoportjaiknak támogatniuk kell egymást.

„Ha egy mecsetet, ha egy zsinagógát, ha egy templomot ér támadás, az valójában mindannyiunk ellen irányul. Meg kell védenünk egymás hitét, egymás életmódját, mert ez teszi erőssé a társadalmat és a közösséget” – jelentette ki Corbyn. 

A brit miniszterelnök hétfőn délután felkereste azt a muszlim közösséget, amely ellen a vasárnap esti támadás irányult. Theresa May ígéretet tett arra, hogy növelik a rendőri jelenlétet, és megjegyezte, hogy Nagy-Britannia túlságosan toleráns volt a szélsőségesekkel szemben. A helyi muszlim vezető ugyanakkor nyugalomra szólított fel.

„Az egyik vallás elleni támadás minden vallás és közösség ellen irányul. De azok, akik megpróbálnak bennünket megosztani, és akik a félelmet, a gyűlöletet és megosztást keltenek, nem fognak sikerrel járni” –hívta fel a figyelmet a vallási vezető.

A támadás a muszlim szent hónap, a ramadán idején történt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!