2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Külföld

May: Katasztrofális következményei lennének a megállapodás nélküli brexitnek

Katasztrofális következményei lennének, ha a brit parlament elutasítaná a jövőheti szavazáson a brexit-megállapodást – figyelmeztetett Theresa May brit miniszterelnök. A londoni alsóház a jövő kedden szavaz a megállapodásról, de egyelőre nincs meg a többség az Európai Unióval elért egyezség elfogadásához.

  • May: Katasztrofális következményei lennének a megállapodás nélküli brexitnek

Katasztrofális és megbocsájthatatlan tett volna, ha brit vezetés cserbenhagyná az állampolgárokat, és azok demokráciába vetett hitét – így fogalmazott Theresa May a Sunday Express című jobboldali lap hasábjain. A miniszterelnök szerint ugyanis pontosan ezt tenné a politika, amennyiben nem teljesítené a brexitről hozott választói döntést.

Jövő hét kedden szavaz a brit parlament a Nagy Britannia és az EU jövőbeli kapcsolatát körvonalazó dokumentumról, amit novemberben mind a 27 tagállam jóváhagyott. A közvetlenül a választókhoz szóló cikkel a kormányfő egyúttal az alsóházi képviselők figyelmét is felhívta arra, hogy amennyiben a parlament elveti az EU-val elért egyezményt, akkor az felvetné a kockázatát egy megállapodás nélküli brexitnek, de akár annak is, hogy az Egyesült Királyság egyáltalán nem lép ki az unióból.

A kialkudott megegyezés eddigi egyik legnagyobb ellenzője, Jeremy Corbin ugyancsak azon a véleményen volt, hogy a megállapodás nélküli kilépés egyet jelentene a katasztrófával, és inkább a megegyezést támogatja, mint egy újabb referendumot.

„Az én személyes véleményem az, hogy inkább a kialkudott megegyezést támogatnám, ha azzal megállítható a megállapodás nélküli kilépés az EU-ból március 29-én. Ez ugyanis katasztrófát jelentene az iparra és a kereskedelemre nézve, és súlyos hosszú távú következményekkel járna. A Munkáspárt mindent meg fog tenni azért, hogy ezt elkerüljük” – mondta Corbyn.

A munkáspárti politikus kijelentette, amennyiben a keddi szavazáson a képviselők elutasítják May megállapodását, pártja bizalmatlansági indítványt fog benyújtani a kormánynak, amit általános választások követhetnek.

„Nyilvánvalóan, ha Theresa May megállapodását leszavazzák, és általános választásokat írnak ki, amiben munkáspárti kormány kerül hatalomra, erre a szavazásra február-március környékén kerülhetne sor. Ez ugye csak néhány hétre lenne a kilépés dátumától, mindenképp időt kellene hagyni a tárgyalásokra” – tette hozzá Corbyn.

Elemzők úgy vélik, komoly gazdasági gondokat okozhat, ha London megállapodás nélkül lép ki az unióból, a legrosszabb forgatókönyv szerint a brit GDP akár 8 százalékkal is zuhanhat.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!